Cum să ne raportăm la izolare? Sfatul psihologului

0

Dacă ne raportăm raţional la izolare atunci aceasta ar putea deveni un factor de dezvoltare personală.

Pentru reducerea cazurilor de infectare cu COVID-19, toate autoritățile recomandă izolarea. Psihologul Daniel David, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, vede în izolare o oportunitate.


Ce este de fapt izolarea? „Izolarea este un factor stresant, care, dacă este interpretat iraţional, generează stres exprimat în emoţii negative nesănătoase, în dezactivare comportamentală/plictiseală, etc. Prin iraţional înţeleg gândire rigidă, catastrofare, lipsă de toleranţă la frustrare şi evaluare globală. Dacă însă ne raportăm raţional la izolare, atunci acesta nu mai devine un pericol, poate nici ceva doar tolerabil, ci poate să devină chiar un factor de dezvoltare personală”.

Psihologul susține că „raportarea raţională” înseamnă interpretarea izolării „prin gândire flexibilă, non-catastrofic, tolerant şi cu evaluări nuanţate/acceptare”. Tot el susține că „raportarea raţională” presupune şi să „ne activăm comportamental”, astfel încât să avem o calitate bună a vieţii. Dacă însă izolarea are loc în cuplu sau familie, trebuie să se acorde atenţie stresului reciproc. În acest caz, este important să se planifice şi activităţi comune, dar să se lase şi spaţiu personal pentru fiecare membru al cuplului/familiei.

D. David mai recomandă și așa numitele „pastile psihologice”. Ele presupun gânduri pozitive, pe care le putem repeta în voce tare, pentru a redobândi o stare bună de spirit. Exemplu de astfel de „pastile”:

  • Mi-aş dori să nu se întâmple şi fac tot ce depinde de mine în acest sens, dar accept că uneori nu pot controla orice situaţie; dacă se întâmplă, voi încerca să-i fac faţă cât mai bine;
  • Este rău şi neplăcut, dar nu este groaznic şi catastrofal; pot confrunta problema şi/sau pot pot găsi găsi plăcere în alte situaţii”;
  • Pot tolera situaţia, deşi nu îmi place şi îmi este foarte greu; caut să mă adaptez cât mai bine şi/sau să găsesc plăcere în alte situaţii”; 
  • Viaţa nu este dreaptă sau nedreaptă, ci asimetrică; eu şi ceilalţi nu suntem slabi sau răi în general, ci comportamentele noastre sunt mai bune sau mai rele, comportamente pe care le putem îmbunătăţi”.

Încercați să fiți responsabil față de starea de spirit pe car eo aveți, să vă antrenați inteligența emoțională și să apelați de fiecare dată la argumente raționale.

Sursă: Agerpres

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here