Taberele școlare sunt frecventate în măsură mai mare decât de cei din mediul rural. În tabere, unii copii vor să învețe tehnici de supraviețuire pe munte, alți copii vor să picteze ori să îşi îmbunătățească abilitățile sociale și emoționale.
Potrivit unui studiu recent, peste 60% dintre copiii români merg vara în tabere. Mai exact, 63,2% dintre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, din mediul urban, sunt înscriși în tabere sau programe de vară.
Principalul motiv pentru care părinții aleg să-și trimită copiii în tabere este dezvoltarea abilităților sociale și emoționale în timpul vacanței de vară, având în vedere că în mare parte din timp, copiii stau pe telefon sau în fața calculatorului, iar activitățile de socializare se limitează la interacțiunea online.
Vezi și Tabere gratuite la mare și la munte pentru copiii români din Diaspora
Cele mai căutate tabere sunt cele de meșteșuguri și tradiții românești, cu tematici sportive sau artistice, dar și cele de explorare a naturii, în care copiii învață, de exemplu, tehnici de supraviețurie pe munte.
Prețurile pentru taberele de vară pornesc de la 1.650 de lei și pot ajunge până la 2.500 de lei, în funcţie de tematică şi perioadă.