Concurs pentru elevii de gimnaziu pentru conștientizarea violenței

1
Bullying

Un proiect care se desfășoară din 30 ianuarie până în iunie anul acesta, al Poliției Române, vrea să atragă atenția elevilor asupra violenței fizice și psihologice în școli. În fiecare județ, Inspectoratul școlar organizează un concurs pentru toate școlile care vor să participe.

Violența școlară reprezintă una dintre marile provocări cu care se confruntă comunitățile de elevi și studenți din unitățile de învățământ. Proiectul vine în contextul în care pe 30 ianuarie a fost marcată Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. Concursul este adresat tuturor elevilor de gimnaziu.

Ce au de făcut elevii pentru a se înscrie în concurs?

  • Să realizeze materiale informativ-preventive privind violența sub orice formă: afiș, poster (100 x 70 cm)
  • Să realizeze un clip video (maximum 3 minute) care să transmită mesaje anti-bullying

Va fi desemnată câte o singură clasă câștigătoare la nivel de școală/ județ, în baza votului exprimat de elevii școlii, iar pe județ va fi o singură clasă câștigătoare.

Recomandări pentru elevi și părinți pentru prevenirea fenomenului de bullying, de la Poliția Română

  • Să recunoască tipurile de comportament asimilat fenomenului de bullying (agresiuni fizice/psihice/online);
  • Să evite să reacționeze violent în cazul în care sunt provocați;
  • Să ceară sprijinul cadrelor didactice/părinților în cazul în care devin victime ale unui astfel de comportament;

Cum trebuie să se comporte profesorii pentru a preveni bullyingul în școli?

  • Să-i sfătuiască pe elevi să nu intre în anturaje dubioase, să evite violența în rezolvarea conflictelor și să ceară sprijinul în orice problemă pe care o întâmpină;
  • Să supravegheze atent comportamentele copiilor/elevilor și să intervină prompt în cazul în care bănuiesc că există un comportament de tip bullying.

Din 11 iunie 2020, este funcțională legea împotriva violenței fizice în școli, care prevede înființarea unui grup special anti-bullying în fiecare școală.

sursa: Edupedu

citește și 249.637 de vizitatori au trecut trecut pragul muzeului ”Grigore Antipa” în 2021; 18.115 participanţi la proiecte educaţionale

 

un comentariu

  1. […] Un proiect care se desfășoară din 30 ianuarie până în iunie anul acesta, al Poliției Române, vrea să atragă atenția elevilor asupra violenței fizice și psihologice în școli. În fiecare județ, Inspectoratul școlar organizează un concurs pentru toate școlile care vor să participe. Violența școlară… Cititi mai multe aici: Concurs pentru elevii de gimnaziu pentru conștientizarea violenței […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here