Comunicare, marketing și media aplicate. Olanda poate să fie noua destinație de studiu către care te poți îndrepta

2

Practica și teoria reprezintă combinația perfectă pentru o viitoare carieră de succes. Mulți dintre cei care se află în stadiul în care trebuie să își aleagă o viitoare facultate întâlnesc un impediment în momentul când au de luat această decizie deoarece universitățile din țară nu le pot oferi ceea ce își doresc sau ofertele de studiu de aici nu li se par pliabile pe cerințele pe care aceștia le au. Acesta este unul dintre motivele pentru care o parte dintre studenții români se îndreaptă către studiile din țările europene sau extraeuropene.

Andreea Țugulan este o tânără de 22 de ani care a ales să studieze un program de Creative Business în Utrecht , Olanda la HU Facultatea de Științe Aplicate. În interviul susținut de aceasta, ea detaliază motivele pentru care a ales să plece în străinătate, ce anume trebuie să știe și să facă cineva care își dorește să aplice la studii în afara țării și prezintă modul în care se desfășoară activitatea ei atât în cadrul facultății cât și în viața de zi cu zi. De asemenea, în interviul video Andreea a făcut posibilă o privire mai îndeaproape a înfățișării universității și a modului în care se desfășoară o zi din viața ei de studentă.

PedagoTeca: În ce țară studiezi acum, la ce universitate și ce anume studiezi?

Andreea: Studiez în Olanda, la HU Facultatea de Stiinte Aplicate, Utrecht, iar programul se numește Creative Business.

 PedagoTeca: Ce formalități au fost necesare, în principal, pentru a studia acolo?

Andreea: Procesul de aplicare în străinătate este destul de ușor în general. Pentru a aplica la orice facultate din Olanda, viitorul student trebuie să își creeze un cont pe http://studielink.nl. Acolo își poate alege 4 facultăți la care vrea să aplice, iar pentru fiecare are câmpuri speciale unde trebuie să își urce documentele cerute. De obicei se cer: scrisori de recomandare și motivație, CV, foaia matricola, diploma de bacalaureat și un test de limba engleză. În orice caz, pentru a se asigura că nu ratează niciun pas, aș sugera să intre în contact cu consilieri educaționali (recomand Edmundo/IntegralEdu).

 PedagoTeca: Ai luat ușor decizia de a pleca? De ce nu ai vrut să studiezi aici, în țară?

Andreea: Când eram clasa a 12-a, toți colegii deja se pregăteau din greu să dea admiterea la facultățile alese. Eu în schimb îmi tot căutam o facultate care să aibă un curs ce s-ar fi potrivit cu ce mă pasionează pe mine. În momentul în care am rămas fără opțiuni în România, am început să mă orientez prin străinătate. Olanda m-a încântat ca țară, sistemul educațional avansat, dar și cursurile pe care le ofereau anumite facultăți. Chit că făcusem toate demersurile pentru a pleca în Olanda, când a trebuit să îmi cumpăr bilete de avion, nu mi s-a părut real, a fost o decizie destul de grea într-un final, lăsând în urmă tot ce știu și aventurându-mă în necunoscut.

 PedagoTeca: Care au fost motivele pentru care ai ales să studiezi la acea universitate?

Andreea: Facultatea la care studiez eu a venit cu un pachet întreg de beneficii. Orașul este chiar în inima Olandei, este bun nod feroviar, facultatea este de științe aplicate-pun în aplicare tot ceea ce studiez, iar programul este exact ceea ce cautam, o combinație între comunicare, marketing și media. Pe lângă toate acestea facultatea oferă o groază de oportunități studenților înstăriți, cursuri onorifice (tip Cum Laude), cursuri extra de tot soiul, asociații de studenți.

Cel mai mare plus pe care l-a avut programul meu este că studiem în primii 2 ani baza, apoi fiecare student își alege drumul care i se potrivește cel mai bine. O jumătate de an poți merge în schimb de experiență, numit și Erasmus, în orice țară îți dorești să aprofundezi materia, iar o altă jumătate de an faci un internship la compania (mai mult sau mai putin) visată. Mai poți face un al 2-lea internship, dacă îți dorești, în timpul licenței pentru că ți se oferă destul timp. Pe scurt, termini facultatea și deja ai un an experiență în domeniu, ai aprofundat materia care te-a interesat cu exactitudine și știi că ți se va cere și ai avut o experiență de neuitat în minim 2 țări minunate: Olanda, iar o altă la alegere. Ce să nu îți placă?! Și partea Și mai bună este că în cazul în care îți dai seama că un anumit domeniu nu este chiar pentru tine, nu este nicio problemă, te poți redresa cu ușurință, până la urmă pe diplomă scrie că ai studiat în 3 domenii, nu doar unul (marketing, comunicare, media).

PedagoTeca: Care au fost așteptările tale vizavi de mediul universitar de acolo și față de țară, de orașul în care locuiești acum?

Andreea: Sinceră să fiu nu mi-am creat niciun fel de așteptări, așa știam că nu pot să fiu dezamăgită. Însă, așteptările ți le formezi când compari, iar dacă ar fi să fac o scurtă comparație cu România, nu ai cum să fii dezamăgit. Ti se pune la dispoziție absolut tot ce este necesar pentru a studia (spre exemplu: bibliotecă dotată cu cărțile cerute în cursuri, calculatoare și laptopuri împrumut, săli de clasă cu tehnologie avansată, clădire sustenabilă).

 PedagoTeca: Cum e sistemul educațional acolo? Dar sistemul de notare?

Andreea: În Olanda sunt 2 tipuri de facultăți: facultăți de cercetare și facultăți de științe aplicate. Pe de o parte, în facultățile de cercetare, în general, se pune accentul pe teorie și a studiu intens. Facultățile acestea sunt excelente pentru oameni ce vor profesa, spre exemplu, ca psihologi sau biologi.

Pe de altă parte, în facultățile de științe aplicate, este foarte importantă practica: există mai multe proiecte decât examene, iar proiectele în general sunt realizate în echipă. Pe lângă asta se fac internshipuri care îți oferă o experiență hands-on. Aceste facultăți sunt exact ce îți trebuie dacă vrei să profesezi în domenii precum marketing sau business (pentru că acestea solicită lucru în echipă și va fii necesar de la bun început să înțelegi lucruri practice).

Ambele tipuri de facultăți sunt acreditate și extraordinar de bune , depinde foarte mult de domeniul în care vrei să exerciți o meserie.

Sistemul de notare este înșelător. La fel ca în România, sistemul de notare este de la 0 la 10. Însă în Olanda notele de la 8 în sus semnifică că ești un student extrem de valoros. Poți obține 9 sau mai mult doar dacă ai venit cu o idee revoluționară care poate fi implementată sau care se va implementa de o companie.

 PedagoTeca: Cum sunt țara și orașul? Cum sunt oamenii acolo?

Andreea: Țara este înaintată și mai mereu am rămas plăcut surprinsă de facilitățile lor (de exemplu, nu aștepți la cozi, majoritatea lucrurilor sunt automatizate). Faptul că mersul pe bicicletă este un stil de viață m-a impresionat. Lucruri pe care poate în România nici nu le mai băgam în seamă, în Olanda nici nu sunt concepute să existe: oameni fără adăpost, câini și pisici ale străzii, vandalism sau furturi.

Utrecht este un oraș studențesc și internațional. Întotdeauna vei găsi ceva de făcut: muzee, cinema, teatre, cafenele, cluburi. Deoarece au deschidere foarte mare la comunitatea din afara țării, olandezii nu doar că în mare parte vorbesc engleză, dar angajează internaționali, iar majoritatea lucrurilor pe care un olandez le poate face în Utrecht, la fel de bine le poate face și un internațional.

Oamenilor nu le pasă cine ești, ce orientare sexuala ai, cum te îmbraci, cu ce partid politic votezi, atâta timp cât (vorba aceea) ești om, ei se vor comporta ca atare cu tine, te vor respecta și te vor admira.

 PedagoTeca: Spune-mi, te rog, 3 avantaje și 3 dezavantaje ale vieții de student acolo.

Andreea: Printre avantaje pot menționa: burse și împrumuturi de la guvern pentru studenții ambițioși, deschidere față de foarte multe culturi (din moment ce vin oameni din toată lumea să studieze în Olanda), oportunități de angajare foarte mari după ce termini facultatea și nu în ultimul rând, distracție pe cinste. Când vine vorba de dezavantaje mă gândesc la: birocrația care uneori este greu de înțeles de un internațional (până și olandezii se chinuie să o înțeleagă), olandezii uneori pot fii reci față de internaționali (este normal prin cultura lor, însă nu te afectează direct deoarece în mare parte, în special la facultatea unde studiez eu ești înconjurat de studenți internaționali extraordinari), dar cel mai mare dezavantaje rămâne dorul de casă.

PedagoTeca: Care a fost cel mai mare obstacol, cea mai mare provocare când ai început studiile acolo?

Andreea: Când am plecat în Olanda eram destul de naivă, aș zice. Nu știam ce urma să mă aștepte, însă decisesem să iau în serios următoarea perioadă și să devin adult. Zis și făcut, studiam, lucram, încercam să fac sens la tot ce era nou, și zău ca erau (și încă sunt) multe de învățat. A fost o provocare pe cinste să am grijă de mine din toate punctele de vedere (nu mai trăisem niciodată în afara casei părinților înainte). Însă uitându-mă în urmă realizez că m-am maturizat, am devenit independentă și acum conștientizez mult mai mult de greul prin care oamenii trec și cât de important este să o faci cu zâmbetul pe buze și mintea senină. Este un roller-coaster în adevăratul sens al cuvântului.

PedagoTeca: Cât de ușor sau cât de greu ți-a fost să te adaptezi?

Andreea: Totul fiind nou și palpitant, nu am avut probleme inițial să mă adaptez. Până și să îmi spăl rufele mi se părea o sarcină pe cinste. Dorul de casă mă mai lovea, însă am stat în contact cu persoanele apropiate și m-au ajutat să trec cu ușurință peste.

PedagoTeca: Care crezi că e cel mai mare avantaj al faptului că ai ales să pleci din România și să studiezi acolo?

Andreea: Poate sună clișeic, dar în Olanda mi s-au deschis uși unde nici nu știam că există. Olanda m-a învățat că dacă nu pot ieși pe ușă, să forțez geamul și să o fac cu stil. Am călătorit în locuri la care doar visam, am cunoscut oameni pe care poate doar îi admirăm de departare și am planuri pentru viitorul meu ce nici nu mi-ar fi trecut prin gând acum 4 ani.

PedagoTeca: Care ar fi cea mai mare diferență între sistemul educațional din România și cel de acolo?

Andreea: Nu ma pot pronunța deoarece nu am studiat la facultate în România, iar liceul în România cu facultatea de științe aplicate din Olanda nu pot fi comparate. Pur și simplu sunt diferite.

PedagoTeca: Intenționezi să te întorci în țară după finalizarea studiilor?

Andreea: Intenționez să mă întorc în țară doar în momentul în care simt că am un bagaj destul de mare de informații, bagaj pe care îl pot împărtășii în țară în speranța că poate cumva, cândva pot schimba ceva, oricât de mic ar fi acel „ceva”.

PedagoTeca: Ce sfat/sfaturi i-ai da unui tânăr care trebuie să decidă unde va studia?

Andreea: Oriunde ați alege să studiați, asigurați-vă că sunteți confortabili cu decizia luată. Să nu vă fie teamă de necunoscut, ba cu atât mai mult, acceptați-l și adoptați-l cu entuziasm. Orice nouă experiență vă va cultiva și vă va ajuta să lăsați prejudecățile deoparte. Îmbrățișați culturi noi, fiți curios, și nu încetați niciodată din a vă provoca propriile limite.

2 comentarii

  1. […] Practica și teoria reprezintă combinația perfectă pentru o viitoare carieră de succes. Mulți dintre cei care se află în stadiul în care trebuie să își aleagă o viitoare facultate întâlnesc un impediment în momentul când au de luat această decizie deoarece universitățile din țară nu… Cititi mai multe aici: Comunicare, marketing și media aplicate. Olanda poate să fie noua destinație de studiu către car… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here