Pentru a compensa lipsa manualelor de clasa a V-a, Ministerul Educației a anunțat că va pune la dispoziția elevilor și profesorilor care predau la aceste clase Compendiu introductiv pentru gimnaziu pentru primele 8 săptămâni de școală.
Potrivit un comunicat de presă al ministerului, „compendiul include resurse de învățare și propune o abordare modernă, interactivă, sintetică, menită să încurajeze gândirea critică şi comunicarea prin activităţile şi aplicaţiile integrate. Suplimentar, pentru dezvoltarea unor activităţi de învăţare se fac trimiteri inclusiv la materiale disponibile on-line”.
Documentul are 296 de pagini și este structurat pe 6 arii curriculare: Limbă şi comunicare (Limba şi literatura română, Limba modernă 1 – Engleză și Franceză și Limba modernă 2 – Engleză, Franceză și Germană), Matematică și Științele Naturii (Matematică, Biologie), Om și societate (Educație socială, Istorie, Religie – cultul ortodox, Geografie, Religie – cultul penticostal), Arte (Educație plastică, Educație muzicală), Tehnologii (Educație tehnologică și aplicații practice, Informatică și TIC), Consiliere și orientare (Consiliere și dezvoltare personală). Fiecare lecție este reflectată în mod distinct, fiecare disciplină având alocate un număr de pagini corelat cu numărul de ore pe săptămână alocate studiului, potrivit planului-cadru.
Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral
„Cele mai importante avantaje ale acestei resurse de învățare sunt următoarele: accesul la resurse de învăţare absolut necesare, în contextul în care anumite discipline (Informatică şi TIC) sunt studiate pentru prima dată; accentul se mută de pe conţinuturi, esenţializate în acest material, pe crearea unor contexte de învăţare relevante în dezvoltarea competenţelor generale şi specifice indicate de programele şcolare; elevii au ocazia să facă mai ușor legături între diferite discipline prin intermediul unor activități prin care pot extinde/transfera achizițiile în contexte noi”, se mai precizează în sursa citată.
Conţinutul compendiului a fost elaborat de grupuri de lucru cu experienţă în dezvoltare de curriculum, sub coordonarea metodologică a Institutului de Ştinţe ale Educaţiei, instituţie în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale. Resursele pentru fiecare disciplină au primit aviz favorabil şi din partea unui referent ştiinţific (cu expertiză de specialitate și curriculară), precizează ministerul.
În cursul zilei de luni, 4 septembrie, au fost distribuite 82.200 de exemplare în 20 de județe, iar până la începerea anului școlar compendiul ar trebui să ajungă în școlile din țară. În total au fost comandate 177.000 de exemplare, care au costat 732.780 de lei.
Sursă foto: www.rador.ro