UPDATE! Cîmpeanu: Am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul şcolar 2022-2023 şi a-l încheia pe 16 iunie

1
primara-inspectoratul-scolar-mures-amendat

Decizia anunțată de ministrul educației conform căreia școlar 2022-2023 ar putea avea o vacanță în luna februarie, deci trei trimestre și cinci vacanțe, nu a fost influențată de operatorii de cablu.

Decizia lui Sorin Cîmpeanu vine la scurt timp după ce operatorii din turism au solicitat public reintroducerea vacanței de iarnă.

Vezi pe Informateca.ro: România, singura țară cu munți din Europa fără vacanță de iarnă 

Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a declarat miercuri seara, într-o intervenție telefonică la Aleph News, că el reprezintă Ministerul Educației, nu ministerul operatorilor de cablu, când i-a fost reamintit că Asociația Transportatorilor pe Cablu din România a lansat săptămâna aceasta o petiție, prin care solicită reintroducerea vacanței de iarnă în calendarul școlar

Știre inițială

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seară, că a propus ca anul şcolar 2022-2023 să înceapă în 5 septembrie şi să se încheie în 16 iunie. Vacanţa de iarnă ar putea fi între 22 decembrie şi 8 ianuarie, iar cea de Paşte între 7 şi 18 aprilie. Săptămâna Altfel ar putea fi mutată în toamnă şi ar putea fi introdusă o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, la final de octombrie.

„Putem lua în calcul o săptămână de vacanţă – analizăm această propunere, nu vreau să spun mai mult – în luna februarie”, a arătat Cîmpeanu, precizând că o astfel de decizie ar putea fi luată în interesul elevilor din perspectiva pedagogică şi pentru a susţine practicarea sportului.

Cîmpeanu a afirmat că există un „dezechilibru” între semestre, unul având 12-13-14 săptămâni, iar celălalt 22-23 de săptămâni.

Vezi și Cîmpenau îndemnă la vaccinare și testare noninvazivă pentru reînceperea școlii

„Avem o fragmentare mai puţin normală, de o perioadă care este bine definită, cea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanţă clară pentru elevi, şi anul 2022-2023 vom propune ca această vacanţă de iarnă să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată sufiecient de mare, şi avem a doua perioadă, a sărbătorilor pascale. Anul acesta vom propune pentru anul 2022-2023 perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja două vacanţe mari care împart în trei secţiuni anul şcolar”, a susţinut ministrul Educaţiei.

El a subliniat că interesul elevilor este de a învăţa şi în România avem una dintre cele mai scurte durate ale anului şcolar.

„Am făcut deja propunerea, o pot repeta în această seară, de a începe pe 5 septembrie anul şcolar 2022-2023 şi a-l încheia pe 16 iunie. în acest fel, ca durată a cursurilor, ne apropiem de media europeană. Nu mai suntem pe ultimele locuri din perspectiva numărului de zile de şcoală”, a adăugat el.

Potrivit lui Cîmpeanu, experţii în pedagogie consideră că este de preferat să se alterneze perioade de şcoală, module de învăţare de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă.

„Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului şcolar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel şi, de asemenea, o săptămână de vacanţă pentru toţi elevii. Am înţeles foarte bine şi neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil în învăţământ primar şi un copil în învăţământ gimnazial sau liceal, de lipsa suprapunerii acestor vacanţe. Şi cred că vom formula propunerea ca, la final de octombrie, să fie o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, ciclul primar, gimnazial şi liceal. Tot în această primă secţiune să fie şi săptămâna Şcoala Altfel”, a explicat ministrul.

Întrebat dacă semestrul I ar urma să se încheie în 8 ianuarie, după vacanţa de iarnă, Cîmpeanu a replicat: „Nu. Semestrul sau trimestrul sau secţiunea denumită generic se încheie pe 22 decembrie”.

„Mai apoi avem vacanţa de iarnă 22 decembrie – 8 ianuarie, după care, pentru a alterna această perioadă de şcoală cu perioadă de odihnă putem lua în calcul o săptămână de vacanţă – analizăm această propunere, nu vreau să spun mai mult – în luna februarie. Dar această decizie, dacă se va lua, se va lua în primul rând în interesul elevilor, din perspectiva pedagogică, şi se va lua, de asemenea, şi pentru a susţine sportul ca activitate benefică tinerilor”, a subliniat el.

Cîmpeanu a afirmat după această „posibilă” vacanţă din februarie, se continuă activitatea şcolară până la perioada sărbătorilor pascale care în 2023 ar fi între 7 şi 18 aprilie, pentru a cuprinde ambele sărbători pascale.

„După care, în a treia secţiune, un lucru foarte important şi o noutate absolută este includerea unei Săptămâni Verzi – o săptămână în care elevii să poată învăţa, în afara şcolii, lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziţionată în luna mai”, a menţionat el.

un comentariu

  1. […] Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seară, că a propus ca anul şcolar 2022-2023 să înceapă în 5 septembrie şi să se încheie în 16 iunie. Vacanţa de iarnă ar putea fi între 22 decembrie şi 8 ianuarie, iar cea de Paşte între 7… Cititi mai multe aici: Cîmpeanu: Am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul şcolar 2022-2023 şi a-l în… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here