Ziua de 9 MAI are în conștiința poporului român o tripla semnificație: proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de- al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945 și Ziua Europei.
9 mai 1877 – proclamarea independenței de stat a României
În contextul izbucnirii războiului dintre Rusia și Turcia și bombardarea de către turci a malului românesc al Dunării,la 9 mai 1877 are loc Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților care proclamă independența de stat a României. Ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu declară în fața Adunării „suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare… suntem o națiune liberă și independentă” , iar guvernul „va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de stat independent să fie recunoscută de Europa”. La închiderea şedinţei solemne, Adunarea a votat moţiunea prin care „ia act că resbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”. Tot în aceeaşi zi, de 9 mai, Senatul a votat, tot în unanimitate, o moţiune asemănătoare.
Acest fapt deschidea drumul României către stabilitate politică, economică şi recunoaștere în Europa.
9 mai 1945, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de- al Doilea Război Mondial
Cel de-al Doilea Război Mondial, la care Armata României și-a adus jertfa de sânge, se încheie la 9 mai 1945 cu consfinţirea victoriei Aliaţilor împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagrații din istoria continentului european.
9 mai 1950, ziua de naştere a Uniunii Europene
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, mai multe personalităţi marcante ale vieţii politice europene au fost preocupate de crearea unor instituţii pentru apărarea păcii şi prevenirea izbucnirii unor noi conflicte armate.
Bazele Uniunii Europene vor fi aşezate la 9 mai 1950 prin propunerea unui plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, plan propus de către ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman şi va deschide drumul construcţiei europene de astăzi.
„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” spunea Robert Schuman.
România a aderat la principiile Uniunii Europene în anul 1995, iar la 25 aprilie 2005 statele membre i-au confirmat adeziunea, fiind primită, împreună cu Bulgaria, la 1 ianuarie 2007, în Uniunea Europeană.
Autor: P. Manișor