sâmbătă, 14 decembrie 2024

CELE MAI CITITE

Ce se precizează în noul Regulament de funcționare a școlilor. Reguli pentru suspendarea cursurilor cu prezenta fizica

Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica este reglementata in noul Regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), valabil de la 1 septembrie 2022, la Articolul 9, alin. 3-9.

Desi fostul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, a dat asigurari ca scolile vor trece in online in aceasta iarna, in asa fel incat elevii sa nu indure frigul din salile de clasa, perspectiva facturilor mari la energie ii sperie pe directorii de scoli care sunt nevoiti sa gaseasca solutii pentru reducerea costurilor.
Potrivit ROFUIP, suspendarea cursurilor este urmata de masuri privind parcurgerea integrala a programei scolare prin modalitati alternative stabilite de consiliul de administratie al unitatii de invatamant.

Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica – extras din ROFUIP 2022

Art 9
(3) In situatii obiective, cum ar fi epidemii, intemperii, calamitati, alte situatii exceptionale, cursurile scolare fata in fata pot fi suspendate pe o perioada determinata, potrivit reglementarilor aplicabile.
(4) Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica se poate face, dupa caz:
a) la nivel individual, la cererea parintelui, cu avizul si recomandarile specifice ale medicului curant, in cazul in care elevul sufera de boli care afecteaza capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afectiuni cronice, afectiuni asociate cu imunodepresie moderata sau severa cum ar fi: transplant, afectiuni oncologice in tratament imunosupresor, imunodeficiente primare sau dobandite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare. In aceasta situatie activitatea didactica se va desfasura in sistem hibrid;
b) la nivelul unor formatiuni de studiu – grupe/clase din cadrul unitatii de invatamant, precum si la nivelul unitatii de invatamant – la cererea directorului, in baza hotararii consiliului de administratie al unitatii, cu informarea inspectorului scolar general/al municipiului Bucuresti, respectiv cu aprobarea inspectorului scolar general si informarea Ministerului Educatiei;
c) la nivelul grupurilor de unitati de invatamant din acelasi judet/municipiul Bucuresti – la cererea inspectorului scolar general, cu aprobarea ministerului;
d) la nivel regional sau national, prin ordin al ministrului educatiei, ca urmare a hotararii comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta, respectiv Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CJSU/CNSU), dupa caz.
(5) Suspendarea cursurilor cu prezenta fizica la nivel individual, conform alin. (4) lit. a), se realizeaza cu avizul, motivat in scris, al consiliului de administratie.
(6) Suspendarea cursurilor este urmata de masuri privind parcurgerea integrala a programei scolare prin modalitati alternative stabilite de consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
(7) In situatii exceptionale, ministrul educatiei poate emite instructiuni si cu alte masuri specifice in vederea continuarii procesului educational.
(8) Reluarea activitatilor didactice care presupun prezenta fizica a anteprescolarilor, prescolarilor si a elevilor in unitatile de invatamant preuniversitar se realizeaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(9) In situatii exceptionale, inclusiv pe perioada declararii starii de urgenta/alerta, Ministerul Educatiei elaboreaza si aproba, prin ordin al ministrului, metodologia-cadru de organizare si desfasurare a activitatilor prin intermediul tehnologiei si al internetului.
- Publicitate -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE