Ce să nu-i spui copilului tău în weekend

0
copil

Educația unui copil seamănă destul de bine cu o jonglerie cu ouă, poți să le prinzi o perioadă pe toate dar din când în când mai scap câte unul. Nu vreau să te plictisesc cu multe informații, oricum le ai pe toate de la cursurile de parenting, doar vreau să îți aduc aminte de câteva lucruri pe care probabil și părinții tăi le-au făcut cu tine și nu ar trebui să predai ștafeta.

Ia să îmi aduc aminte ce lucruri m-au enervat în copilărie și de ce? Culmea este că și în zilele noastre se perpetuează aceleași obiceiuri care par…normale.

Pupă-o pe bunica, mătușă, vecina, tanti de la magazin

 Chiar dacă este mic, copilul are dreptul să aleagă cui și când să își arate afecțiunea. Dacă îl forțăm să îmbrățișeze sau să pupe pe cineva când nu este dispus îi punem în pericol sentimentul de integritate corporală. În plus prin astfel de obligații îi încurajăm să învețe cum să manipuleze emoțional mai târziu. Personal cred că este de asemenea greșit ca un sugar să fie pupat din cap până în picioare de toate rudele când vin în vizită. În afară de microbii lăsați pe mânuțele copilului s-ar putea să-i creați și o stare de confuzie, până la urmă când este mic copilul se simte în siguranță doar cu persoanele pe care le are cel mai frecvent alături.

Ești un copil rău

 Oh, de câte ori nu am auzit asta în jurul meu. ”Ești rău că nu împarți jucăria”, ” ești rău că nu ești cuminte”, ”ești rău că nu mă asculți”, ” ești rău că nu ți-ai făcut temele”, ”ești rău că nu ai mâncat” și putem continua la nesfârșit cu exemplele. Ca adulți, trebuie să înțelegem că este imposibil pentru un copil să înțeleagă de ce ar fi rău dacă nu împarte jucăria preferată doar că vrei tu să fie generos cu copiii aflați în vizită, copilul înțelege că nu este suficient de bun.  Și un copil care are această percepție ori va deveni un adult care mereu va avea o problemă de stimă de sine sau un rebel nestăpânit.

Tu niciodată

Există și varianta la fel de rea, tu mereu.  Ca părinte este de preferat să te ferești de generalizări. Știu, nu este atât de simplu mai ales dacă kinderul din dotare este dezordonat și are senzația că nu vei trăi clipa aceea în care își va face ordine în cameră, dar abține-te. Nu generaliza pentru că nu ai o oglindă magică să știi de pe acum cum va evolua viața copilului tău și nu cred că vrei să-i induci limitări pe care după aceea trebuie să și le rezolve la psiholog. Dacă vrei să-i faci observații, fă-le într-un limbaj asertiv, de exemplu ”am observat că astăzi ai dezordine în cameră„, nu ”tu, tot timpul ești dezordonat și așa ai să rămâi toată viața”.

Nu plânge

 Cel mai des o încasează băieții, lor nu li se permit lacrimi pe obraji. ”Plângi ca o fată” este o remarcă cu două tăișuri, odată induci în mintea băiatului că fetele sunt plângăcioase și în al doilea rând îi limitezi grav nevoia de manifestare. Da, copiii au nevoie să învețe că emoțiile sunt bune. Mamele de băieți trebuie să aibă în mod deosebit în vedere acest aspect, nu de alta dar nu cred că vor pentru băieții lor o viață în care emoțiile lipsesc sau compensează prin diferite adicții doar să refuleze undeva.

Ca părinți avem datoria să le oferim copiilor noștri un viitor frumos. Da, este important ca ei să învețe bine la școală dar cunoașterea nu le asigură mereu și fericirea. Întrebarea la care orice părinte trebuie să își răspundă este întrebarea: ” copil fericit sau copil deștept?”

Material realizat de psiholog Adriana Petrescu: www.adriana-petrescu.net

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here