Cărţile nu sunt de domeniul trecutului!

0
Carti

Cartea întotdeauna a reprezentat  modalitatea de a conserva şi disemina capitalul de cunoaştere a unui grup, a unei comunităţi, al unei societăţi etc. Este expresia condensată a cunoaşterii, atomul sturlubatic ce modelează “fiinţa culturală”. Nu cu mult timp în urma Vannevar Bush a transformat cartea din reprezentare fizică în reprezentare simbolică, inventând conceptul şi aplicaţia care avea să revoluţioneze modul de gestiune al oceanelor de informaţie emergente.

Astfel a apărut prima bibliotecă virtuală, astfel a apărut Memexul, un vechi strămoş al internetului(unul dintre ei!).

Oamenii folosesc din plin această bijuterie a cunoaşterii. Pe aceeaşi oameni îi vedem cum îmbrăţisează o carte pipăind cuvintele adulmecând mirosul celulozei bucurându-se la fiecare sunet al unei pagini întoarse. Cartea, ca bun cultural fizic nu face parte din istorie, încă face istorie la nivel global! Aceasta ar fi concluzia unui recent studiu…

Această realitate se păstrează şi astăzi!

Conform unui studiu Pew Research Center, americanii nu şi-au pierdut încă intresul pentru cărţile „clasice”, ale căror pagini le pot simţi în mâini. În afară de aceasta, cărţile pe suport de hârtie au aceeaşi notorietatee, nefiind remarcată o scădere a interesului faţă de acestea.

Rezultatele cercetării indică faptul că circa 65% dintre participanţii la studiu au citit măcar o carte pe suport de hârtie, comparativ cu doar 28%, care preferă suportul electronic. „Dacă ne întoarcem cu cinci-şase ani în urmă, atunci când cărţile electronice au început să devină populare, mulţi susţineau că zilele cărţilor tipărite sunt numărate”, a declarat Lee Rainey de la Pew Research Center.

Viitorul rămâne deschis speculaţiilor de orice fel dincolo de profeţii acerbi ai online-ului care ne tulbură viaţa cotidiană!

Autor: Alexandru Filimon

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here