Bani pentru cultură: 15 milioane de lei pentru 12 arii tematice

1
şcoala copii banii studenti

Administraţia Fondului Cultural Naţional a anunţat deschiderea apelului de proiecte culturale pentru sesiunea de finanţare I/2022 şi aplicaţia de depunere a candidaturilor pentru constituirea comisiilor de evaluare şi selecţie.

 

Bugetul prevăzut este de 15 milioane de lei şi acoperă 12 arii tematice în care pot fi încadrate ofertele culturale: arte vizuale, teatru, muzica, dans, arta digitală şi noile medii, educaţie prin cultură, intervenţie culturală, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial, promovarea culturii scrise, proiecte cu caracter repetitiv.

Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect diferă în funcţie de aria tematică: 85.000 lei – arte vizuale, artele spectacolului (teatru, muzică, dans), proiecte cu caracter repetitiv, artă digitală şi noile medii; 75.000 lei – rezidenţe de creaţie; 70.000 lei – educaţie prin cultură, intervenţie culturală, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial; 60.000 lei – promovarea culturii scrise.

Vezi și Bani de la UE: 18,5 milioane de euro pentru fructe, legume și lapte în școlile românești

„Din păcate, nu am putut menţine calendarul anunţat din lipsa resurselor bugetare necesare pentru plata evaluatorilor. Membrii consiliului şi echipa AFCN, dorim să reafirmăm preocuparea continuă în vederea consolidării unui climat predictibil, care să permită dezvoltarea durabilă a mediului cultural şi asigurarea unei oferte culturale relevante publicului de toate vârstele, pe tot parcursul anului”, a precizat Irina Cios, directoarea AFCN, într-un comunicat remis News.ro.

Un operator cultural poate înscrie în cel mult două oferte culturale pe sesiune. În cadrul acestei sesiuni se pot depune proiecte de rezidenţe de creaţie, arie care se anunţă doar o dată pe an, în sesiunea din septembrie.

Este menţinută condiţia de eligibilitate ca ofertele culturale depuse să nu fie co-finanţate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 8 septembrie şi se încheie pe 7 octombrie 2021.

Toate informaţiile referitoare la priorităţi, plafoane de finanţare şi calendarul de derulare a sesiunii I/2022 sunt disponibile pe www.afcn.ro.

Experţii interesaţi să se implice ca evaluatori sunt invitaţi să îşi înscrie candidatura în aplicaţia online. Candidatura se depune individual, începând cu 8 septembrie, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

Termenul limită pentru înscrierea ofertelor culturale şi a candidaturii evaluatorilor este 7 octombrie 2021, ora 17:00.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here