Astăzi începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat

2
Bacalaureat 2018. 13 candidați din Capitală eliminați

Astăzi, 20 august, începe cea de-a doua sesiune a examenului național de Bacalaureat. La probele sesiunii august – septembrie sunt așteptați să participe peste 45.000 de candidați.

Potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene, din totalul celor înscriși, 28.488 de candidați sunt din promoția 2017 – 2018, iar 16.564 provin din promoțiile anterioare.

Sesiunea august – septembrie a examenului începe cu probele scrise, programate după următorul calendar: 20 august – Limba și literatura română, 21 august – Limba şi literatura maternă, 22 august – proba obligatorie a profilului și 23 august – proba la alegere a profilului și specializării.

În zilele de 24 și 27 august se desfășoară evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, urmată de evaluarea competențelor în limba maternă în 28 august. Totodată, în intervalul 29 – 30 august, are loc evaluarea competențelor digitale, iar evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională este programată în zilele de 30 și 31 august.

Rezultatele vor fi afișate în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro pe 1 septembrie, până la ora 12.00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 6 septembrie.

Potrivit MEN, accesul candidaților în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenți. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Citește și Peste 45.000 de candidați înscriși la Bacalaureat, sesiunea august-septembrie

MEN anunță că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept consecință, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului. Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 20 – 23 august, între orele 8.00 – 16.00, iar vineri, 24 august, între orele 8.00 -14.00.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probele scrise și obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 cel puțin la probele scrise.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here