Cioroianu: în România se poate vorbi de genocidul armenesc în media

1
Adrian Cioroianu

Istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, a afirmat vineri, la Bookfest, că în România se poate vorbi de genocidul armenesc în media, în universitate, în mediile culturale, dar „la nivel politic nu se foloseşte termenul”.

Adrian Cioroianu a participat vineri, în spaţiul Scena Arena din cadrul Bookfest, alături de editorul Lucian Pricop, la dubla lansare a volumelor „Berlin, Berlin” şi „Trotineta lui Edi”, de Bedros Horasangian, apărute la Editurile Cartex şi Meteor Press.

Parlamentul European: Foametea din Ucraina provocată de Stalin este genocid

„Această întâmplare de a te naşte armean eu cred că te predispune într-o anumită măsură la un tip de naraţiune pe tema propriei tale etnii. Bedros Horasangian este un om realmente interesat de evenimentul dramatic din timpul Primului Război Mondial, ceea ce unii spun genocidul armenilor, alţii spun, mă rog, există şi formule puţin mai edulcorate, şi… greşite sau nu, pentru că, să ştiţi, totul are o justificare. Bunăoară, o să fiu foarte sincer cu dumneavoastră, în România poţi să vorbeşti de genocidul armenesc în media, în universitate, în mediile culturale, dar la nivel politic nu se foloseşte termenul, dat fiind faptul că şi în Franţa până de curând nu se folosea, până de curând când francezii au decis. Ori noi având parteneriatul la Marea Neagră, pe care îl cunoaşteţi foarte bine, cu Turcia, (…) armenii şi Armenia, dar mai ales Armenia, având un tip de relaţii particulare la rândul lor cu Rusia, noi, în mod politic şi mai ales diplomatic, s-a evitat folosirea termenului de genocid”, a spus fostul ministru de Externe.

Cioroianu a arătat însă că aceasta nu-l poate influenţa pe un scriitor să nu povestească, să nu trăiască acest eveniment.

Trotineta lui Edi este lumea armenească a lui Bedros Horasangian”, a mai spus Cioroianu.

un comentariu

  1. […] Istoricul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, a afirmat vineri, la Bookfest, că în România se poate vorbi de genocidul armenesc în media, în universitate, în mediile culturale, dar „la nivel politic nu se foloseşte termenul”. Adrian Cioroianu a participat vineri, în spaţiul Scena… Cititi mai multe aici: Cioroianu: în România se poate vorbi de genocidul armenesc în media […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here