marți, 3 decembrie 2024

CELE MAI CITITE

Agenţia Antidrog Constanţa desfăşoară o campanie de informare a tinerilor pe litoral

Agenţia Antidrog Constanţa profită de ziua de 1 mai, zi în care îşi vor face apariţia foarte mulţi turişti şi desfăşoară pe litoral o acţiune de informare a tinerilor despre riscurile consumului de substanţe interzise.  

Timp de două zile, poliţiştii locali au fost instruiţi privind problematica drogurilor, li s-au prezentat efectele consumului de droguri pentru a putea identifica un posibil consumator, dar şi modul în care pot acorda primul ajutor. Astfel de sesiuni de instruire au fost organizate şi pentru patronii de cluburi din Mamaia şi Vama Veche.

„Am luat legătura cu administratorii de mari cluburi din Mamaia, cu cei ai evenimentelor muzical-artistice şi cu cei din Vama Veche. În Constanţa am derulat activităţi cu sprijinul Prefecturii Constanţa, toţi administratorii au fost invitaţi la prefectură, au participat inclusiv reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, ISU şi am discutat cu ei aceleaşi probleme. Mulţi dintre ei au spus că angajaţii în proporţie de 90% au făcut cursuri de prim ajutor, având în vedere că angajaţii sunt fidelizaţi”, a declarat Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa.

Cea mai mare parte din activitate s-a desfăşurat pe litoral, unde 50 voluntari şi specialişti au discutat cu turiştii despre consumul de droguri şi efectele acestora asupra sănătăţii.

- Publicitate -

Voluntarii au întâlnit pe litoral persoane consumatoare de droguri

Cea mai mare parte dintre cei abordaţi au declarat că nu sunt consumatori, însă voluntarii au întâlnit şi persoane care au recunoscut.

„Noi am fost din cort în cort, în special pentru tineri am avut diverse materiale de informare. Tinerii sunt foarte deschişi, nu ne-au refuzat materialele. Erau tineri care spuneau: Eu nu am nevoie de astfel de evenimente, că nu sunt consumator. Erau alţii care spuneau că sunt binevenite acţiunile: Nu ştiu dimineaţă cum o să fiu, în ce stare o să fiu. Per ansamblu, nu am identificat persoane căzute la pământ sau care consumă, cum a fost acum un an cazul cu fetele. De regulă, este greu să determini persoana consumatoare să se lase, dar discuţi, spui unde putem fi găsiţi şi a doua zi, când are o problemă de sănătate, ştie unde să te găsească”, a mai declarat Cristian Oprişan.

Tinerii le-au spus voluntarilor că au auzit şi de pachetele cu droguri aduse de valuri la mal în urmă cu câteva săptămâni.

„Făceau glume, spuneau că încă nu au găsit nimic, niciun pachet. Le-am spus pericolele la care se expun. Deţinerea de cocaină se pedepseşte foarte drastic. Din punct de vedere medical, puritatea este foarte mare. Nu ştii cât consumi. De regulă, un consumator ştie cât să ia, cât duce organismul, tu ca novice nu ştii cât să consumi şi poţi să iei pe supradoză şi se poate ajunge până la deces”, a mai spus specialistul.

Numărul de consumatori este în creştere pe litoral odată ce şi numărul evenimentelor muzicale este în creştere: „Este normal să crească pentru că şi evenimentele muzicale cresc. Acum 4 ani nu aveam la nivelul acesta evenimente muzicale. Mulţi vin cu aceste substanţe la ei – vorbesc de cetăţenii străini. Consumul este determinat de anturaj, de curiozitate”, a mai explicat Cristian Oprişan, şeful ANA Constanţa.

- Publicitate -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE