Profesorii ieșeni ar putea pierde banii primiți prin hotărâri judecătorești din cauza unei decizii a Ministerului de Finanțe

0
laviniu-lacusta-uslip-instanță

Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, a declarat că o decizie a Ministerului Finanțelor Publice privind programul trezoreriilor va afecta mii de profesori din județ, aceștia pierzând banii unor restanțe salariale pentru care au câștigat în instanță.

Liderul sindical a afirmat că în Monitorul Oficial din 22 decembrie a fost publicat un ordin al Ministerului Finanţelor Publice care prevede că trezoreriile vor termina programul pentru efectuarea plăţilor pe data de 27 decembrie, la ora 12.00. Din această cauză, plata hotărârilor judecătoreşti nu se va mai face complet, iar banii se vor întoarce la bugetul de stat, conform acestuia.

„Foarte multe unităţi şcolare aveau programări făcute pentru ziua de astăzi. Vineri, în Monitorul Oficial a apărut ordinul ministrului de Finanţe cu nr. 3315 prin care trezoreriile încheie programul de plăţi pe 27 decembrie, ora 12,00. Ceea ce este revoltător este faptul că această tranşă de bani a intrat foarte târziu în cont, adică joi şi vineri, după care s-a intrat în concediu. Nu era timpul fizic să luăm aceşti bani. Şcolile erau programate pentru joi, pentru vineri dar au fost anunţate la ora 10,00 că programul este până la ora 12,00. Practic, au virat banii joi, 21 decembrie, sau vineri, 22 decembrie, iar acum îi iau înapoi. Prin urmare, oficialii statului român îşi bat joc de angajaţii din învăţământ ce au de primit hotărâri judecătoreşti. Banii din conturi se vor întoarce la bugetul statului. Nu vor putea fi viraţi în ianuarie”, a declarat profesorul Laviniu Lăcustă, potrivit sursei citate.

 

Citește și: Universitatea din București i-a premiat pe cei mai buni membri ai comunității academice

Acesta a mai spus că angajaţilor din sistemul de educaţie ieşean li s-a promis că în urma unor decizii judecătoreşti li se vor plăti restanţele la majorările salariale neacordate începând cu anul 2009. Suma totală pe care dascălii ieşeni o au de recuperat este de aproximativ 11 milioane de lei.

Potrivit Ziarul de Iași, reprezentanții profesorilor ieșeni amenință cu proteste.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here