Cum școlile românești au ajuns să fie hulite, fie pentru lipsa de implicare, fie pentru excese în instruirea elevilor, din ce în ce mai mulți părinți se îndreaptă spre un model occidental de educație, homeschooling-ul sau educația acasă.
Homeschooling reprezintă educarea copiilor în afara unei școli publice sau private. Însă elevii școliți la domiciliu sunt înscriși în ceea ce se cheamă școală-umbrelă, care asigură o evaluare la distanță și foaie matricolă.
În România, astfel de școli nu există, sistemul nefiind legalizat, însă părinții care vor să își educe astfel copiii au varianta de a intra în sistemele din țări precum Ungaria sau state din vestul Europei. Andreea Ursua este o fostă profesoară de limba română care este hotărâtă să aleagă pentru fiul ei acest sistem.
Citiţi şi: Copiii cu ADHD sunt marginalizați de învățământul românesc
„Copiii nu învață doar acasă”
„În ciuda faptului că mare parte din învățare se produce acasă, acesta nu este nici pe departe singurul loc unde copiii învață, părinții creând cadrul de socializare pentru copiii lor”, explică tânăra profesoară. Dezamăgită de sistemul educațional din România, de faptul că elevii sunt constrânși să studieze, Andreea a părăsit învățământul, sperând în găsirea unei alternative. „De la primul articol citit despre educația acasă, am simțit, după ușorul șoc inițial, că este mai mult decât simpla evitarea școlii, că are valoare în sine și reprezintă mai degrabă un stil de viață”.
Tratați la fel ca cei care merg zi de zi la școală
În Marea Britanie, spre exemplu, unde homeschooling- ul este legal, elevii educați acasă, care obțin diplome de liceu de la școliumbrelă, au aceleași opțiuni ca și elevii școliți normal. „Pot să dea Bac-ul și se pot înscrie la facultate. Venind cu foi matricole și note la testări mari, ei nu diferă de cei ce au mers la școală, din punctul de vedere al autorităților”, a mai explicat dascălul.
Educație la domiciliu pentru materiile deficitare
Andreea Ursua a mărturisit pentru evz.ro că a luat decizia de educa fiul acasă, motiv pentru care a renunțat definitiv să muncească: „Eu și soţul meu ne dorim să-l educăm acasă pe fiul nostru”, spune Andreea, încrezătoare că acest tip de instruire îi va ajuta copilul să se dezvolte frumos. Mihaela Spinache, dascăl cu 15 ani de experiență, adeptă a școlii acasă, ne-a mărturisit că deși copilul ei frecventează și cursurile unei școli normale, realizează în paralel și educație acasă mai ales că statutul de cadru didactic îi permite: „Eu îl educ în paralel: limbi străine, matematică, suplinesc la ceea ce este deficitar sistemul!”, a motivat aceasta.
Sursa: evz.ro