Despre curaj, copii şi oameni mari

0

Te-ai întrebat vreodată cum ai vrea să fie copilul tău? Ce trăsături de caracter să dobândească? Eu sunt sigură că da.  Poate multe dintre noi am şi răspuns: să fie bun, blând, iubitor, dar cu siguranţă că una dintre  trăsăturile pe care am dori să o dețină copiii noștri de la vârstă fragedă este curajul, întrucât vrem să poată depăși cu succes toate greutățile vieții.

De câte ori nu am fost și noi, la rândul nostru, impulsionați când eram de vârsta lor? De câte ori nu ți s-a spus: „Fii curajos/curajoasă!” sau „Fii bărbat!”? Nici nu ne mai aducem aminte! Sau de câte ori nu ni s-a cultivat ideea de curaj oferindu-ni-se exemple dintre eroii poveștilor de atunci: „Povestea lui Harap Alb” în care eroul curajos este Harap Alb, „Povestea Porcului” în care fata de împărat este cea bravă, „Capra cu 3 iezi” în care capra și iedul cel mic se remarcă prin curajul lor, „Sarea în bucate” în care eroina curajoasă este fata cea mică de împărat și exemplele pot continua.

Laptop pentru oameni CURAJOŞI la SUPER PREŢ doar de pe eMAG!

Discutăm cu entuziasm despre fiecare dintre aceste personaje, despre modul în care ele se raportează la cei din jur, cum ajung să ia cea mai bună decizie, câte obstacole au de întâmpinat pentru a-și atinge obiectivul etc. Totul era fascinant!

Anii au trecut și ne-am format ca oameni, unii cu mai mult curaj, alții cu mai puțin, trezindu-ne acum în situația de a-i învăța și pe copiii noștri ce însemnă să fii curajos.

Dar oare noi înșine știm ce e curajul?

Curaj însemnă! Potrivit dicționarului explicativ al limbii române: forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel; îndrăzneală, fermitate în acțiuni sau în manifestarea convingerilor; tărie de caracter, temeritate, bărbăție. ♦ (Cu valoare de interjecție) Fii îndrăzneț, tare! Nu te lăsa!

Rollo May a spus despre curaj că estefundaţia pe care se clădesc toate celelalte virtuţi şi valori personale şi doar curajul poate face ca acestea să fie reale.

Așadar, ca să fii iubitor cu adevărat, trebuie să ai curaj să dăruiesti, nu doar să  primești. Să iubeşti necondiţionat însemnă să ai curaj să-i accepţi pe cei din jurul tău cu defectele şi cu calităţile lor, chiar dacă nu corespund aşteptărilor tale.  Trebuie să ai curaj să sacrifici din timpul tău, din cunoştinţele tale, pentru a le dărui acestora. Trebuie să ai curaj să te dăruieşti pe tine însuţi, așa cum ești!

curajul 1Ca să fii bun, trebuie să ai curajul de a nu rămâne indiferent la nevoile şi suferinţele semenilor tăi. Poate te gândești că nu ai ce oferi? Oferă-le atunci măcar îmbrăţişări şi zâmbete, poate acestea le va da speranţa că nu sunt singuri în necazurile şi greutăţile lor. Ca să fii sincer trebuie să ai curajul să lupți, ca adevărul să învingă întotdeauna.

Să fii blând!  Trebuie să ai curaj să lupți cu mânia datorată răutăţii semenilor din jur şi să ai curajul să lupți cu agitaţia şi iureşul acestei lumi. Cred că lecția curajului se învață. Şi mai cred că poate fi învațată de către noi toți, deopotrivă, copii sau oameni maturi.

Octavian Paler  spunea foarte frumos că „Nu există experiență căreia să nu-i poți supraviețui dacă ai curajul să infrunți viața”.

Autor Magda Muscalu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here