21% dintre copiii și adolescenții francezi sunt obezi

1
obezitate obezi

OMS trage un semnal de alarmă asupra obezității infantile. În Franța, de exemplu, 21% dintre copii și adolescenți sunt obezi. În mai toate statele industrializate, spune Organizația Mondială a Sănătății,  obezitatea la copii este o problemă psihosocială, nu este una medicală.

Obezitatea nu este îngrijorătoare în sensul medical al termenului dar ea va lăsa urme psihologice asupra unui copil căci este stigmatizat, la școală în primul rând. Care ar fi soluția? Cei aproape 30.000 de elevi ce mănâncă în cantinele școlare din Lyon, vor avea, de anul viitor, o mâncare mai sănătoasă în farfurii, transmite RFI România.

Vezi un film documentar cutremurător despre obezitatea copiilor din UK

În apropiere de Paris, în orașul Saint Denis, 13% din copiii în vârstă de 4 ani sunt supraponderali iar 6% suferă de obezitate, potrivit cifrelor din 2019. Aici, municipalitatea a creat un program prin care copilași cu vârste între 3 și 8 ani, sunt supravegheați nutrițional. Este un ajutor acordat în mod gratuit.

O alimentație sănătoasă, practicarea unui sport – sunt unele soluții împotriva obezității infantile.

Iar autoritățile locale se implică, după putere, în a oferi o alimentație cât mai sănătoasă elevilor prin intermediul cantinelor școlare.

Vezi Tinerii români aleg să muncească în domeniile în care le place

Spre exemplu, în școlile din Lyon, de anul viitor nu va mai fi servit cordon-bleu în cantinele școlare. “Este un produs alimentar ultra-transformat și nu își găsește locul în farfuria unui copil”, este justificarea unui consilier local ce a susținut acest proiect. Este un escalop pane învelit în brânză ce se topește în timpul gătirii.

Primarul din Lyon, ecologist, speră ca 100% din meniurile din cantinele pentru elevi să fie realizate din agricultură biologică iar cel puțin 50% din alimente să fie de origine locală.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here