13 februarie: Ziua Mondială a Radioului

0
Radio4

În 2017, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) invită toate posturile de radio și organizațiile care activează în domeniu să i se alăture și să susțină celebrarea Zilei Mondiale a Radioului pe 13 februarie. Aflată la a șasea ediție, această zi marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, din 1946.

Această zi a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, de către cea de-a 36-a Conferinţă generală a UNESCO, ratificată de Adunarea Generală a UNESCO din decembrie 2012 şi marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946. Scopul este acela de a face publicul să conştientizeze importanṭa radioului, locul său în peisajul cotidian, chiar acum, în condiṭiile diversificării mijoacelor de comunicare şi informare. Pe de altă parte, Ziua Mondială Radioului este expresia importanṭei cooperării internaționale între radiodifuzori.

„Radioul ești tu” este mesajul Zilei Mondiale a Radioului în 2017

Tema anului pentru Ziua Mondială a Radioului „Radioul ești tu” subliniază faptul că radioul există prin oameni și pentru oameni. Radioul este considerat în continuare mediul cel mai dinamic și reactiv, iar prin angajarea sa și adaptarea la schimbările secolului al XXI-lea oferă noi modalități de a interacționa și de a participa la dialog. Radioul se poziționează în mod unic pentru a aduce împreună comunități și pentru a favoriza un dialogul pozitiv pentru schimbare și, implicit, pentru promovarea libertății de exprimare în culturile lumii.

Obiectivele Zilei Mondiale a Radioului sunt orientate spre conștientizarea marelui public și a mass-mediei asupra importanței radioului, spre încurajarea factorilor de decizie pentru facilitarea accesului la informații prin intermediul radio, spre creșterea și dezvoltarea rețelelor de transmisie și spre cooperarea internațională între radiodifuzori.

Citește și: Din 2017, împrumuturile pentru studiile postuniversitare în UK se pot lua concomitent cu cele ERASMUS. Vedeți câți bani pot fi accesați

De la apariția sa, radioul a fascinat lumea și a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar și cultural-științific. Până să ajungă la performanța din zilele noastre, mulți au fost cei care au scris câte o pagină în evoluția sa, de la cel considerat inventatorul său Nicola Tesla, apoi, primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio Reginald Fessenden, iar din 1900, mulți alții, ajungând în prezent o adevărată industrie de informație.

Radioul în spaţiul românesc

Radiofonia românească a ṭinut mereu pasul cu radiofonia din întreaga lume, de la primele emisiuni experimentale realizate la Institutul Electrotehnic – de unde s-a difuzat în 1926 un concert simfonic susṭinut la Ateneu –, până la fondarea instituţiei, doi ani mai târziu. Atunci Tudor Arghezi a scris, cu un entuziasm care totuşi lăsa loc ironiei, un dialog imaginar cu papagalul său: „Ştii tu, Coco, că Postul de Difuziune poate să realizeze imensul vârtej de inteligenţă, cultură şi sinceritate de care s-au ţinut deoparte Academia, Şcolile, Ministerele, Organizaţiile şi toate mişcările şi nemişcările de azi, de ieri, de alaltăieri şi de totdeauna?…”

La 1 noiembrie 1928, ora 17.00, se inaugura oficial radioul, cu apelul ‘Alo, Alo aici Radio București, România’”, postul național de radio, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a ținut cele mai multe conferințe radiofonice: Nicolae Iorga. În România, Decretul regal de aplicare a Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior și Oficiului Internațional de Radiofonie de la Geneva. Cu toate că legea a creat un cadru favorabil înființării Societății Române de Radiodifuziune, aceasta nu a fost inaugurată decât trei ani mai târziu.

radio

La 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniștri a aprobat, în sfârșit, înființarea Societății de Difuziune Radiotelefonică din România (actuala Societate Română de Radiodifuziune). Astăzi funcționează zeci de posturi radio în București, dar și la nivel local, iar unele posturi transmit doar online.

Surse foto: www.proradioantic.ro, www.electronicdesign.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here