100 de liceeni din șapte județe, în etapa regională a „Școlii fără violență”

0
elevi-liceu-învățământ-proiecte

Peste 100 de liceeni şi profesori din şapte judeţe au îmbinat educaţia preventivă cu arta teatrală, în cadrul etapei regionale a concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, desfăşurat în weekend, la Oradea.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, elevi şi profesori din 11 licee şi colegii naţionale din Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Arad, Hunedoara şi Alba au fost prezenţi sâmbătă, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din municipiul Oradea.

Prin intermediul acestui proiect educaţional, organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. În cadrul concursului, adolescenţii au abordat problematici specifice propriei generaţii, dovedind că sunt conştienţi şi responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi în ce priveşte comportamentul colegilor sau prietenilor lor, că sunt capabili să discearnă şi să evite anumite riscuri„, se arată în comunicat.

Aceeaşi sursă precizează că participanţii, constituiţi în echipaje a câte maxim şapte elevi, au avut de parcurs trei probe: realizarea unei scenete pe teme de prevenire a violenţei în şcoală, în familie sau pe stradă, compunerea unui eseu şi susţinerea unei probe de teorie cu întrebări din domeniul juridic.

Mesajul antiviolenţă a fost transmis într-un mod original de echipajele participante, care au îmbinat armonios arta teatrală, muzica şi dansul cu cunoştinţele preventive dobândite de-a lungul anilor de la poliţişti. Liceenii participanţi au reuşit să transmită prin scenetele create şi interpretate cu talent şi implicare, mesaje de impact privind prevenirea manifestărilor violente„, se menţionează în comunicat.

Juriul a fost format din reprezentanţi ai Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), profesori, psihologi, actori, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea şi reprezentanţi ai unor ONG – uri din Oradea.

Echipele au fost pregătite şi susţinute de poliţişti din cadrul structurilor de prevenire a criminalităţii din toate judeţele implicate în concurs.

În acelaşi comunicat se mai precizează că premiul I a fost adjudecat de echipa Colegiului Naţional „Avram Iancu Ştei”, locul al II- lea a revenit echipajului format din elevii Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, iar echipajul de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş Beiuş” s-a clasat pe locul III.

Au fost acordate două premii speciale pentru „Cel mai bun eseu”, obţinute de echipajul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea şi de echipajul Colegiul Naţional „George Bariţiu” din municipiul Cluj-Napoca.

Alte două premii speciale au fost acordate pentru „Cea mai bună interpretare”, fiind obţinute de Fericean Răzvan, de la Colegiul Naţional „Avram Iancu Ştei” şi de Hagău Andreea, de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” din municipiul Satu Mare, judeţul Satu Mare. De asemenea, a fost acordat premiul pentru „Cea mai bună scenetă” elevilor Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea.

Vezi si: O “caravană a meseriilor” pentru prezentarea avantajelor unui traseu profesional

Câştigătorii au fost răsplătiţi de organizatori cu diplome, premii şi cupe personalizate.

Concursul de prevenire este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor în colaborare cu ISJ Bihor, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Municipiul Oradea. Competiţia este înscrisă în Calendarul activităţilor educative interjudeţene şi regionale al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Sursa Agerpres

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here