1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit

4

1 student din 3 renunță la facultate pentru că sunt debusolați în legătură cu viitorul lor, spun profesorii.

Mulți tineri aleg la întâmplare o facultate unde se poate intra ușor, însă ulterior constată că nu le place ce studiază.

Un  studiu făcut de “Alianța Națională a Studenților din România″, în care au fost analizate 25 de universități de stat, din totalul de 49, arată că media de abandon este de 36%. Rata ne situează printre țările codașe din Uniune la capitolul educație.

În încercarea de a reduce rata de abandon, unele universități au început să organizeze școli de vară, pentru a le oferi viitorilor studenți șansa să experimenteze din timp ce îi așteaptă. Astfel, elevii vor putea face o alegere conștient, în funcție de ceea ce li se potrivește cu adevărat.

Ovidiu Bolodor, președinte Organizația Studenților din Universitatea de Vest: “Are ca scop principal stoparea abandonului școlar. Îi ajută în sensul în care ei pot să se gândească dacă sunt potriviți pentru acea facultate sau nu.”

Laura Pitulice, lector Universitatea de Vest: “Se întâmplă ca pentru unii dintre ei să nu corespundă ce și-au ales, și atunci fie părăsesc disciplină, facultatea, fie pur și simplu se redistribuie sau aleg să facă altceva.”

Citește și Structura anului şcolar 2018-2019

La Iași, peste 150 de studenți de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza simulează interviuri cu niște consilieri care îi îndrumă în plan profesional.

Studentă: “Aici ne învață lucruri utile, cum să faci un CV, o scrisoare de motivație.”

Alma Andrei, consilier în carieră: “E normal să fie dezorientați dacă în timpul facultății nu participă la evenimente extra curriculare care să îi facă să aibă încredere că pot intra pe piața muncii.”

La finalul cursului, tinerii vor primi o recomandare din partea universității pentru primul loc de muncă.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here