Ziua Mondială fără Tutun: medicii susțin informarea adolescenţilor despre ţigări electronice şi produse din tutun

0
tigari electronice

Nu mai e nicun secret că tutunul omoară, iar țigările electronice sunt la fel de nocive, poate mai nocive. Astfel, educaţia şi informarea adolescenţilor din ciclul gimnazial cu privire la efectele ţigărilor electronice şi al produselor din tutun reprezintă soluţia specialiştilor de la Institutul „Marius Nasta” în contextul în care politica de marketing „poate induce percepţii greşite”, a afirmat vineri managerul unităţii medicale, Beatrice Mahler, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun.

„Într-o lume în care politica de marketing poate induce percepţii greşite, soluţia noastră, a echipei din Institutul de pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ este reprezentată de educaţia adolescenţilor din ciclul gimnazial cu privire la efectele ţigărilor electronice şi al produselor din tutun. Acestea creează o dependenţă greu de învins, încă din primele zile de utilizare, motiv pentru care educaţia şi informarea sunt singurele în măsură să ofere reperele necesare adolescenţilor pentru a lua decizia corectă în faţa provocărilor specifice vârstei. Educaţia şi informarea o putem face noi – medicii, şi bineînţeles având alături părinţii”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, citată într-un comunicat transmis presei.

Tema Zilei Mondiale fără Tutun din acest an vizează „protejarea copiilor de interferenţa cu industria tutunului”, ocazie cu care OMS a lansat şi raportul „Hooking the next generation” care evidenţiază modul în care industria tutunului implementează campanii de marketing şi targhetează unele medii politice pentru a creşte gradul de dependenţă la tutun în rândul tinerilor.

Vezi și Copiii de școală primară din Marea Britanie ajung în spital din cauza vapatului excesiv

Potrivit specialiştilor, „marketingul agresiv are o motivaţie clară”, prin orientarea produselor livrate către tânăra generaţie, ca un răspuns la deficitul creat de abandonarea fumatului de către populaţie sau de pierderea fumătorilor, ca urmare a afecţiunilor induse de fumat.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti derulează în Capitală şi în Ilfov, în anul şcolar 2023-2024, campania „Fumatul NU te face mare”.

Astfel, în acest an şcolar echipe mixte alcătuite din medici pneumologi din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, alături de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, psihologi şi studenţi la psihologie ai Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, au vorbit elevilor în peste 80 de unităţi şcolare despre probleme induse de fumat.

„Proiectele de educaţie care vizează sănătatea sunt esenţiale pentru tânăra generaţie, iar sprijinul nostru către fumători trebuie să aibă în vedere că asistenţa fumătorului vizează inclusiv latura psihologică a dependenţei. De aceea, alături de medici, psihologii sunt parteneri esenţiali ai echipei de suport în renunţarea la fumat”, a declarat Ioana Munteanu, coordonatorul naţional al Subprogramului de Prevenire şi Combatere al Consumului de Tutun.

Vezi și Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori se va desfășura în România spre finalul anului

Conform statisticilor, la nivel mondial 37 de milioane de copii cu vârste între 13 şi 15 ani consumă tutun, în timp ce consumul de ţigări electronice în rândul adolescenţilor depăşeşte nivelul înregistrat la adulţi.

În Regiunea OMS Europa, din care face parte şi România, 11,5% dintre băieţi şi 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani sunt consumatori de tutun, ceea ce înseamnă aproximativ 4 milioane de copiii.

Astfel, arată studiile, produse precum ţigările electronice şi pungile cu nicotină câştigă popularitate în rândul tinerilor, motiv pentru care aproximativ 12,5% dintre adolescenţii din regiune au folosit ţigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulţi. În unele ţări din Europa, ratele de utilizare ale ţigărilor electronice în rândul copiilor de şcoală sunt de două – trei ori mai mari decât ratele de fumat.

Conform raportului OMS, 20% dintre tinerii de 15 ani chestionaţi au declarat că au folosit ţigări electronice în ultimele 30 de zile.

„Situaţia este îngrijorătoare şi prin faptul că studiile demonstrează că utilizarea ţigărilor electronice creşte consumul de ţigări convenţionale, în special în rândul tinerilor nefumători, de aproape trei ori şi tinde să reducă semnificativ progresele realizate, în ultimii ani în controlul tutunului”, mai arată aceeaşi sursă.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here