Virgil Popescu, ministrul Energiei, încă ”Un caz de practică oneroasă în materie de publicații”

1
școlile-doctorale-doctorat

Cadru didactic la Universitatea din Craiova, actualul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, și-a ”reciclat” lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în anul 2000. În 2003, Popescu a inclus lucrarea într-un volum în care coautor este soția sa, iar în 2006 a publicat teza, din nou, de data aceasta în calitate de unic autor și fără a menționa nicăieri că textul apăruse, în altă carte, cu trei ani mai devreme. Trei specialiști în etică academică consultați de G4Media.ro au afirmat că acest lucru reprezintă ”practică oneroasă”, ”autoplagiat”, respectiv ”duplicate (dual) publication, care face parte din lista de probleme de integritate”.

Vezi și Biblioteca Națională va pune la dispoziția cititorilor un exemplar din teza de doctorat a ministrului Bode

În anul 2000, pe când era asistent universitar și director al Sucursalei PECO Mehedinți, Virgil Popescu și-a susținut, la Universitatea din Craiova, lucrarea de doctorat cu titlul ”Sisteme de baze de date – instrument al procesului managerial”.

Trei ani mai târziu, textul a fost tipărit între paginile 96 și 277 ale unei cărți cu titlu foarte apropiat – ”Baze de date – instrumente în procesele manageriale” (Editura Universitaria din Craiova), la care, însă, coautor figurează soția sa, Luminița Popescu, cel mai probabil, răspunzătoare pentru paginile 9-95.

În secțiunea Cuprins nu există o demarcație a contribuției autorilor, astfel putându-se sugera că ambii autori au contribuit la fiecare dintre cele 277 de pagini ale volumului.

La șase ani de la susținerea tezei, în calitate de unic autor, și tot la Editura Universitaria, Virgil Popescu a publicat o altă carte, cu titlul ”Sisteme de gestiune a bazelor de date”, în care este reprodusă din nou, integral, teza de doctorat din anul 2000 – cea care apăruse deja în paginile 96-277 ale volumului din 2003.

A copiat fără să citeze

Nu există nicăieri, nici în bibliografie, vreo mențiune că paginile acestui volum au fost publicate anterior, în 2003.

Comparația arată că paginile 96-277 din 2003 sunt identice cu paginile 7-203 ale volumului din 2006.

Vezi și Cătălin Drulă, apel la Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu: „Retrageți legile Educației!”

De precizat că, într-o Listă de lucrări pe care a întocmit-o în anul 2008, în calitate de cadru didactic, Popescu a scris, negru pe alb, că doar volumul din 2006 este reproducerea tezei sale de doctorat, în timp ce cartea din 2003 este inclusă la un capitol separat, intitulat ”Lista cărților de specialitate publicate în edituri recunoscute CNCSIS”.

Cum ar fi trebuit să facă Virgil Popescu

Profesorul universitar Mircea Dumitru, academician și președinte în exercițiu al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a declarat că ”Din ce îmi relatați d-voastră, este vorba de o dublă publicare sub forma a două cărți a unei teze de doctorat: o dată ca parte a unui volum, iar a doua oară ca o carte alcătuită doar din acea teză de doctorat.

Daca nu se semnalează, în cea de-a doua lucrare, că acea teză a mai fost publicată anterior și dacă cea de-a doua carte are un titlu diferit de prima, dar exact același conținut cu partea din prima carte – lăsându-se impresia greșită că ar fi vorba de două cărți diferite – atunci avem un caz de practică oneroasă în materie de publicații. Autorul ar fi putut să spună că a publicat o ediție a doua a tezei sale de doctorat. Dacă a precizat aceasta, atunci totul este în ordine.”

Profesorul universitar Dumitru Sandu de la Universitatea București a fost și mai critic în analiză: ”Teza de doctorat susținută și aprobată instituțional în 2000 reprezintă, în principiu, o lucrare publică originală. Volumul care preia teza și este publicat în 2006, fără a menționa faptul că este vorba de lucrarea de doctorat a autorului (A), susținută în 2000, este un autoplagiat. Cititorul obișnuit de carte nu este obligat să citească și CV-ul autorului (sau Lista de lucrări din 2008 n.r.), făcut public independent de volumul publicat în 2006.

Dacă volumul publicat în 2003 este semnat de A și soția acestuia (S) și conține teza de doctorat elaborată de A, plus un text elaborat de S, pune și el probleme de integritate academică. S nu poate fi coautoare la teza de doctorat a lui A și poate fi considerată plagiatoare. Pentru A, partea din volum care vine din teza de doctorat reprezintă o autoplagiere. Nici plagiatul, nici autoplagiatul nu sunt de încurajat și legislația în vigoare (Legile 206/2004 și 1/2011) le sancționează corespunzător sau, oricum, clar.”

Profesorul Dumitru Sandu a fost vicepreședinte al Comisiei de Etică a Universității din București în perioada 2012–2016, este membru al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) și a coordonat o echipă care a elaborat un Ghid de integritate în cercetarea științifică.

Sursă: G4media

un comentariu

  1. […] Cadru didactic la Universitatea din Craiova, actualul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, și-a ”reciclat” lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în anul 2000. În 2003, Popescu a inclus lucrarea într-un volum în care coautor este soția sa, iar în 2006 a publicat teza,… Cititi mai multe aici: Virgil Popescu, ministrul Energiei, încă ”Un caz de practică oneroasă în materie de publicaț… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here