Vacanța prelungită de primăvară rămâne pentru clasele non terminale

1
examenul-de-admitere-sorin-cîmpeanu
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educatie a anunțat, joi, după consultările cu elevii, părinții și profesorii, în comisia de dialog social, că structura anului școlar și data exmenelor nu se modifică pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Pentru clasele non terminale vacanța de primăvară se prelungește de pe 2 aprilie până pe 4 mai, iar anul școlar se încheie pe 25 iunie.

Ce s-a stabilit:

1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite, conform calendarelor deja aprobate și cunoscute: 22 – 25 iunie (Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a) și 28 iunie – 1 iulie (probele scrise ale examenului de bacalaureat. Probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate conform unei proceduri elaborate de către Ministerul Educației.

2. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va încheia în data de 4 mai.

3. Pentru clasele terminale structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța/vacanțele de primăvară rămânând la datele planificate și cunoscute (2 aprilie – 11 aprilie pentru Sărbătorile Pascale Catolice și 30 aprilie – 9 mai pentru Sărbătorile Pascale Ortodoxe). În intervalul 12 aprilie – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

4. Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale (grupele din învățământul preșcolar, clasa pregătitoare, clasele I – a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a), acestea urmând a finaliza semestrul în data de 25 iunie, în loc de 18 iunie!

5. Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar total atipic, în care tezele semestriale nu se vor mai susține și în care numărul notelor necesare încheierii situației școlare a fost redus, Ministerul Educației apreciază efortul acestora de a comprima perioada de final de semestru necesară încheierii situațiilor școlare.

6. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite și cunoscute.

7. Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

8. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate, în continuare, cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea națională a elevilor din clasa a II-a se reprogramează din perioada 20 – 23 aprilie în intervalul 25 – 28 mai.

9. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale, în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale și evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

10. Programul național de acțiuni remediale se va derula pe întreaga durată de organizare a acțiunilor didactice, în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6/1000 locuitori.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret a trasmis joi, într-un comunicat că școala se poate desfăşura online în perioada 12-19 aprilie şi nu este nevoie de modificarea structurii anului şcolar pentru a fi decretată vacanţă în această perioadă.Ca urmare a recentelor declaraţii din spaţiul public, privitoare la intenţia de modificare a structurii anului şcolar şi a calendarului examenelor naţionale, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a procedat la consultarea membrilor de sindicat şi a organizaţiilor afiliate. În urma acestor consultări, propunerea federaţiei este de menţinere a structurii anului şcolar 2020-2021 şi a calendarului examenelor naţionale astfel cum sunt reglementate în prezent, întrucât în intervalul 12-29 aprilie 2021 procesul de învăţământ se poate derula on-line.

Atât părinții cât și elevii au contestat schimbările anunțate, potrivit cărora elevii urmează să aibă o lună de vacanță de la Paștele catolic la Pastele ortodox, apoi să se prelungească anul școlar până în 2 iulie, iar Examinarea Națională să se desfășoare în iulie, lucru contestat de părinți, care spun că temperaturile ridicate de la acea vreme ar reprezenta un efort în plus pentru acești elevi.

În aceste condiții ministrul a venit cu o nouă variantă în care data examenelor naționale nu se mai schimbă, iar anul școlar se prelungește doar cu o săptămână, iar săptămâna lipsă să fie recuperată pe parcursul zilelor de sâmbătă din lunile mai si iunie.

Vacanța de primăvară de o lună rămâne așa pentru că este solicitarea ministerului Sănătății din motive de pandemie.

Elevii și părinții sunt nemulțumiți și de propunerea ca elevii să meargă fizic la scoală chiar dacă incidența este de peste șase la mie.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here