Un fotograf din Myanmar, laureat cu Visa d’or News la Festivalul Visa pentru Imagine

0
Foto: news.ro

Festivalul Internaţional de Fotojurnalism Visa pentru Imagine a acordat, sâmbătă, la Perpignan (sudul Franţei), premiul Visa d’or News, cel mai important premiu, unui fotograf care a ales să rămână anonim din motive de securitate, recompensând munca sa despre „revoluţia de primăvară” în Myanmar, o premieră.

„Când am aflat că a avut loc o lovitură de stat în Myanmar la 1 februarie, era evident că trebuie să apelez la el, probabil cel mai bun fotograf din ţară”, a spus pentru AFP Mikko Takkunen de la The New York Times, venit să preia premiul în numele fotografului.

Vezi și Un os preistoric sculptat ar putea fi cea mai veche lucrare de artă din lume descoperită vreodată

„A păstra anonimatul unui fotograf nu este o decizie pe care să o luăm uşor şi este legată de securitatea colaboratorilor noştri care este prioritatea noastră”, insistă acest responsabil foto pentru Asia al The New York Times care colaborează cu fotograful birman de mai mulţi ani.

La ceremonie, el a adăugat că laureatul dedică premiul tuturor fotografilor din Myanmar care lucrează cu riscul vieţii.

Fotografiile expoziţiei, puternice, arată civili, uneori „înarmaţi” cu praştii în faţa militarilor care trag cu gloanţe. Fotograful s-a concentrat şi asupra răniţilor sau familiilor îndoliate într-o ţară în haos de când a fost răsturnat guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi.

Represiunea sângeroasă contra manifestanţilor pro-democraţie a făcut mai mult de 1.000 de morţi, dintre care mai multe zeci de minori în aceste ultimele luni.

„De la 1 februarie, sunt pe străzi în fiecare zi. M-am confruntat cu multe dificultăţi, lucrând în mijlocul gloanţelor, a gazelor lacrimogene şi a grenadelor asurzitoare”, a explicat într-un text fotograful.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: news.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here