Studenții care vor fi admiși pe locuri bugetate în urma examenului de admitere din iulie 2024 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București vor rămâne pe aceste locuri fără taxă până la finalizarea studiilor, conform unei noi reguli aprobate de Senatul Universitar.
Prorectorul Valentina Uivaroși a confirmat pentru Edupedu.ro că această măsură este condiționată de statutul de integralist al studenților. De asemenea, regula se aplică și studenților admiși pe locuri cu taxă, care vor rămâne, în general, sub aceeași formă de finanțare a studiilor.
UMFCD: Studenții de la Medicină admiși la buget rămân fără taxă pe durata studiilor dacă sunt integraliști
Noua prevedere este inclusă în documentul cu cifra de școlarizare pentru admiterea la studii de licență 2024, publicat de UMFCD, și este menită „să îmbunătățească foarte mult relațiile dintre studenți”, care sunt adesea marcate de competiție și stres, conform declarației prorectorului Valentina Uivaroși.
Decizia se va aplica pentru studenții care vor începe anul I în anul universitar 2024-2025, în timp ce pentru studenții din anii II-VI va rămâne în vigoare modalitatea de reclasificare actuală.
Uivaroși a explicat că schimbarea a fost posibilă datorită noii legi a învățământului superior, Legea 199/2023, care permite universităților să aprobe prin senatul universitar modificarea statutului de student cu taxă.
„Noi am hotărât că, de regulă, se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar, în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, transfer, sau repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”, a explicat prorectorul.
Descoperă și: Repartiția candidaților la Rezidențiat 2023 s-a încheiat. 197 de locuri și posturi au rămas neocupate la Medicină
Iată explicațiile prorectorului Valentina Uivaroși referitoare la cadrul legal al modificării:
„Această prevedere referitoare la învățământul superior cu taxă pe lângă locurile finanțate de stat a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență (OUG) 133 din anul 2000. Conform acelei OUG, în fiecare an se făcea reclasificarea studenților pe locurile cu finanțare de la buget și pe locurile cu taxă.
Această OUG a fost aprobată prin Legea 441 în anul 2001, dar cu o modificare: se făcea reclasificarea studenților doar pentru locurile vacantate de la buget. Deci, pentru locurile care se eliberau prin transfer, repetenție și așa mai departe.
Apoi, prin Legea Educației Naționale 1/2011, prevederea referitoare la statutul studenților cu taxă era următoarea: statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar. Noi, în temeiul acestei prevederi a Legii 1/2011, am continuat cu reclasificarea anuală a studenților.”
Citește mai multe pe Edupedu.ro