Studii de securitate – o nouă specializare la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș

0
securitate-specializare-Universitatea_Petru_Maior_Targu_Mures

În oferta de admitere a Universității „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş pentru anul 2017 apare un nou program de studii de licență –  Studii de Securitate. Programul a fost de curând evaluat de ARACIS primind calificativul încredere, urmând să fie școlarizat de îndată ce hotărârea este publicată în Monitorul Oficial, potrivit unui comunicat de presă remis de universitate.

Programul de licență studii de securitate a fost inițiat în urma solicitărilor venite din partea unor parteneri instituționali de specialitate, care au considerat necesară înființarea pe plan local a unei specializări care să formeze absolvenți în domeniu. Programul urmărește formarea specialiștilor în securitate privită multidimensional, atât în aspectele clasice care abordează securitatea națională cât și în accepțiunea extinderii conceptului asupra altor domenii, precum sănătate, mediu, economie, etc”, declară lect. univ. dr. Mihaela Daciana Boloș, directorul Departamentului de Istorie și Științe Politice din cadru UPM.

Ce vor putea face absolvenții acestei specializări?

Absolvenții acestei specializări vor putea profesa atât în instituții extrem de specializate cât și în departamente sau compartimente în mediul economic care analizează potențialele amenințări și identifică direcții de acțiune în combaterea lor. Deci primul avantaj este evident capacitatea absolvenților de a activa atât în mediul public instituțional, cât și în mediul privat. În jurul unor obiective militare strategice funcționează și centre de analiză care au nevoie de personal calificat. În mediul economic noile standarde și legislația în domeniu obligă agenții economici să asigure cel puțin securitatea datelor personale, dar problema securității este mult mai amplă dacă avem în vedere sfera practicilor de concurență neloială.

Disciplinele cuprinse în programa acestei specializări

„Programa cuprinde discipline care formează o înțelegere a problemelor de ansamblu, dar și specifice ale societății dintre care amintesc: Probleme fundamentale ale lumii contemporane, Politica externă și de securitate a României, Instituții și organizații de securitate, Ordine și siguranță publică, Geoeconomie și afaceri internaționale, Analiza violenței politice, Studii de intelligence, Intelligence economic, Politici și strategii anticorupție, NATO și managementul securității internaționale, Politica externă și de securitate a SUA, Ciber-security, securitatea documentelor etc. Aceste teme vor fi studiate atât la nivel internațional, cât și național, local și chiar individual. Pentru a oferi un program de calitate deosebită, am mobilizat resurse umane din aproape toate departamentele didactice pe care Universitatea le are, astfel încât fiecare disciplină este predată de un specialist. Pentru disciplinele extrem de specializate am lărgit colectivul, cu cadre didactice asociate care dețin studii și expertiză deosebită atestate și în practică. În procesul de pregătire vom ține legătura cu potențialii angajatori pentru a ne asigura că întreg procesul didactic răspunde nevoilor acestora. De asemenea, contăm pe colaborarea cu aceștia în vederea realizării unor stagii de practică substanțiale”, mai spune lect. univ. dr. Mihaela Daciana Boloș.

 

Citește și: UB lansează primul masterat în Filosofie, Politică și Economie din țară

 

Orice absolvent de liceu poate candida la acest program de licență, dar e adresează și persoanelor care activează deja în diverse instituții, cât și mediului administrativ sau mediului privat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here