Sindicaliştii din Educaţie amenință ministerul că vor cere sechestru pe conturile şcolilor pentru a recupera banii câştigaţi în instanţă

0
laviniu-lacusta-uslip-instanță

Sindicaliștii sunt deciși să ceară impunerea sechestrului pe conturile unităților școlare în cazul în care la rectificarea din noiembrie executivul nu va acorda integral sumele pentru plata drepturilor salariale recuperate în instanță de cadrele didactice, potrivit declarațiilor liderului Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma discuţiilor purtate cu ministrul educaţiei, Liviu Pop, la Prefectura Iaşi, după ce, în cursul zilei de luni, peste 200 de sindicalişti din învăţământul preuniversitar ieşean, afiliaţi la USLIP, au protestat în faţa Prefecturii pentru a-şi exprima astfel nemulţumirea faţă de actuala guvernare şi promisiunile neonorate.

„Răspunsul a fost unul care nu ne-a mulţumit. Ministrul a spus că în ceea ce priveşte deciziile judecătoreşti vor fi onorate doar dacă vor fi bani la rectificarea din luna noiembrie şi că foarte probabil este că nu vor fi făcute integral aceste plăţi. Din punctul nostru de vedere, dacă obligaţiile nu vor fi onorate în totalitate, în ianuarie 2018 vom declanşa procedura de executare silită. În ceea ce priveşte hotărârile judecătoreşti pe dobânzi, am primit o promisiune că va fi dată o ordonanţă de guvern prin care sumele vor putea fi plătite de Ministerul Educaţiei. E vorba de 360 milioane de lei la nivel naţional, din care 14 milioane de lei pentru Iaşi”, a declarat Laviniu Lăcustă potrivit Agerpres.

Citește și: Ministrul Educației Naționale s-a întâlnit cu omologul său din Turkmenistan

„Revendicările noastre sunt cunoscute în general de actuala putere. Ne referim la faptul că salariaţii din învăţământ sunt foarte jos pe legea salarizării unitare. Pe o scară de 1 la 15 suntem la 1,5. De asemenea, suntem nemulţumiţi de birocraţia sufocantă care afectează actul de predare-învăţare din unităţile şcolare. Ne nemulţumeşte foarte mult starea infrastructurii şcolare, în special din mediul rural, unde este un real pericol pentru elevi şi profesori. Suntem nemulţumiţi de atitudinea guvernanţilor faţă de noi în acest an. Din programul de guvernare nu ne-au oferit aproape nimic”, a adăugat acesta.

Sursă foto: www.reporteris.ro

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here