Cu multe probleme, școlile din țară sunt pregătite de începerea anului școlar

2

Problemele sistemului de învățământ românesc par anul acesta, în plină pandemie, să fie mai mari decât în alți ani. Sau poate suntem mai atenți la locul în care copiii românilor își petrec și până la 8 ore pe zi, pentru a se educa. În ciuda acestor probleme, este important ca elevii, de toate vârstele, să aibă contact cu profesorii, online ori în stil clasic, față în fața.

În cazul elevilor care vor fi obligați de pandemie să învețe online, dacă nu au resurse, Ministerul Educației trebuie să le asigure cât mai repede accesul la comunicarea online. La fel trebuie să facă Guvernul și pentru profesorii care nu au laptop sau tablete.

Cea mai grea dintre sarcini, care se poate rezolva cu școala online pentru profesori, este educarea educatorilor care nu știu să lucreze pe un laptop sau o tabletă.

Mai rămâne și problema salubrizării școlilor, a construirii toaletelor sau a încălzirii pe timp de iarnă a sălilor de clasă. În cazul disfuncțiilor majore, școlile nu își pot primi elevii, chiar dacă situația sanitară din județ permite ca școala să se desfășoare în stil clasic.

Tulcea – 13 școli fără autorizație

Din cele 143 de imobile care găzduiesc unităţi de învăţământ în judeţul Tulcea, 13 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, din cauza condiţiilor precare pe care le oferă elevilor, a declarat marţi directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Mihaela Nicolau.

Motivele care au stat la baza refuzului medicilor de a emite autorizaţia sanitară de funcţionare au fost lipsa resursei de apă potabilă, nereabilitarea imobilelor, spaţiile subdimensionate, nerespectarea proiectelor de reabilitare şi grupurile sanitare în afara clădirilor.

„În Delta Dunării, şcolile şi grădiniţele din Letea şi Chilia Veche nu au autorizaţie sanitară din cauza lipsei apei potabile, iar la liceul din Sulina, a fost respinsă cererea de autorizare a clădirii din cauză că este nereabilitată din anul 2003, pereţii exteriori sunt degradaţi, grupurile sanitare sunt parţial deteriorate, iar tâmplăria geamurilor este degradată”, a precizat directoarea DSP.

Mihaela Nicolau a menţionat că în judeţul Tulcea, în trei unităţi administrativ-teritoriale, şcolile vor putea aplica scenariul galben, municipiul Tulcea şi comunele Stejaru şi Nufăru.

Cum arată școala în cele trei variante de scenariu: verde, galben, roșu

Constanța – săli de clasă cu separatoare de plexiglas

Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a declarat marţi că în sălile de curs unde nu se poate respecta distanţa de un metru între elevi trebuie montate separatoare de plexiglas.

Niculescu a menţionat că utilizarea plexiglasului şi a măştilor de protecţie va îngreuna transmiterea coronavirusului.

„Sunt discuţii referitoare la oportunitatea montării separatoarelor de plexiglas în clasele de învăţământ unde nu se poate respecta distanţa de un metru între elevi. Aici, alături de DSP, am clarificat faptul că rolul acestui perete de plexiglas, practic adăugat la faptul că elevii vor purta şi mască de protecţie, va face ca transmiterea acestui virus să fie mai puţină probabilă dacă ne luăm mai multe măsuri de protecţie. Peretele de plexiglas trebuie montat în sălile de curs unde nu se poate respecta distanţa de un metru între elevi”, a declarat prefectul Constanţei, la finalul unei şedinţe cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi directorii de şcoli.

Potrivit acestuia, separatoarele de plexiglas vor fi achiziţionate de către unităţile de învăţământ, din bugetele acestor instituţii.

În judeţul Constanţa, singura localitate unde anul şcolar va începe în scenariul trei este Cuza Vodă, unde incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a atins valoarea de 3,49. În celelalte localităţi, incidenţa este sub 1 sau chiar zero.

Școala în Iași poate începe în codul galben

Sibiu – s-au cumpărat parțial laptop-uri şi tablete

Trei şcoli gimnaziale din mediul rural sunt primele din judeţul Sibiu care cumpărat tablete şi laptop-uri din banii alocaţi de primării, fiind vorba despre unităţile de învăţământ din comunele Alţâna, Şelimbăr şi Poplaca, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu, Constantin Dincă.

Şcoala Gimnazială „Avioator Ioan Sava” din Alţâna, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Şelimbăr şi Şcoala Gimnazială din Poplaca au achiziţionat tablete sau laptop-uri din fonduri de la primării, dintr-un total de 146 de şcoli din judeţul Sibiu, potrivit reprezentantului IŞJ Sibiu, Constantin Dincă.

În alte zece localităţi din judeţul Sibiu au fost cumpărate parţial laptop-uri şi tablete din bani puşi la dispoziţie de către primării: Şcoala Gimnazială „Matei Basarab” din Turnu Roşu, Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig, Şcoala Gimnazială „Badea Cîrţan” din Cârţişoara, Şcoala Gimnazială „Audel Decei” din Gura Râului, Şcoala Gimnazială din Cristian, cea din Boiţa, Vurpăr, Şeica Mică, Brateiu şi cea din Porumbacu de Jos, a precizat IŞJ Sibiu.

În municipiul Sibiu, Consiliul Local a votat vineri, în şedinţă extraordinară, să aloce aproape 17 milioane de lei ca să cumpere tablete, măşti, dezinfectanţi şi separatoare pentru elevi.

O parte dintre învăţătorii şi profesorii care predau copiilor din învăţământul primar preferă să-şi cumpere viziere şi măşti logopedice, pentru ca elevii să le vadă feţele şi să-i audă mai bine când predau în clasă, au declarat marţi, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Alexandru Dumbravă şi liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) din Sibiu, Teodor Fârţonea.

„Sunt şcoli în care dascălii s-au interesat şi şi-au achiziţionează măşti logopedice, astfel încât să li se vadă buzele, mai ales la copiii care învaţă să rostească sunete, la clasele mici”, a precizat Alexandru Dumbravă.

Constanța – 600 de tablete pentru toţi elevii din unitatea de învăţământ din Cuza Vodă

Toţi cei circa 600 de elevi din Cuza Vodă, localitate din judeţul Constanţa unde incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a atins valoarea de 3.49, vor primi tablete de la administraţia locală, astfel încât cursurile să se poată desfăşura online, a informat marţi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Constanţa, Sorin Mihai, la şcoala din comună se făceau ultimele lucrări privind racordarea la reţeaua de internet.

„Domnul primar (n.r. – de la Cuza Vodă) a avut astăzi şedinţă de Consiliu Local prin care a stabilit că va achiziţiona tablete pentru toţi elevii, aproape 600 de tablete pentru toţi elevii din unitatea de învăţământ. Ieri, când am fost în unitatea de învăţământ, se făceau actualizări ale reţelei de cablu, de internet, astfel încât în fiecare sală din unitatea de învăţământ să se poată desfăşura activităţi de transmitere în sistem streaming a cursurilor pentru fiecare clasă în parte”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Sorin Mihai.

El a mai spus că şcolile din judeţul Constanţa sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, în condiţiile în care în toate localităţile incidenţa cazurilor de coronavirus este de sub 1.

În patru localităţi care nu sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare, la unităţile de învăţământ se vor aduce rezervoare cu apă.

Sălaj – debut de școală fără părinţi, fără flori

Unul din cele mai titrate licee din Sălaj, Colegiul Naţional Silvania Zalău, anunţă că debutul noului an şcolar va fi, în această unitate de învăţământ, fără festivitate de deschidere, fără părinţi, fără flori.

Programul primelor două zile de şcoală a fost publicat marţi, de către directorul Florin Morar, pe pagina de Facebook a colegiului.

 

„Luni, 14 septembrie: Nu se va organiza festivitate de deschidere a anului şcolar, deci părinţii nu vor avea acces în curtea Colegiului! Elevii sunt rugaţi să respecte programarea de mai jos şi căile de acces stabilite pentru fiecare clădire! Ştim că ne preţuiţi, dar vă rugăm să nu aduceţi flori! Ca în filmele americane: fără festivitate, fără părinţi, fără flori! Se vor ţine ore de dirigenţie până la ora 12,00”, se arată în postarea menţionată.

Suceava – aplicarea scenariului verde de funcţionare

Şcolile din 95 de unităţi administrativ teritoriale (UAT) din judeţ au propus aplicarea scenariului verde de funcţionare, iar alte 19 scenariul galben, potrivit inspectorului general al IŞJ, Grigore Bocanci, se arată într-un comunicat remis, marţi, de Instituţia Prefectului Suceava.

Sursa citată a precizat că aceste propuneri au fost fundamentate pe situaţia epidemiologică actualizată la nivelul fiecărei localităţi din judeţ, transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Suceava.

Totodată, conform Prefecturii Suceava, toate scenariile transmise de unităţile de învăţământ din judeţ vor fi verificate şi validate până pe data de 10 septembrie, când va fi adoptată o hotărâre a CJSU Suceava în acest sens.

Potrivit Prefecturii Suceava, în judeţ sunt în evoluţie, în prezent, 434 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus, faţă de 438 câte erau cu o zi în urmă.

Aer curat în clase cu un purificator Sharp

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here