Proiect de lege: salariile cadrelor didactice ar putea fi asigurate din bugetul de stat

1
definitivat-660x330-salarii-profesori

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a dat, pe 31 octombrie, raport de admitere propunerii legislative iniţiate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, şi vicepremierul Marcel Ciolacu care prevede că plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale ale personalului din învăţământ se va asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), scrie Agerpres.

Propunerea legislativă prevede şi că plata sumelor necesare executării hotărârilor judecătoreşti se va face începând cu 2018, eşalonat pe cinci ani, din bugetul de stat.

Începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Educaţiei Naţionale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ“, prevede proiectul.

Plata sumelor din hotărârile judecătoreşti se va face astfel: în 2018 se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu, în anul 2019 se plăteşte 10%, în 2020 şi în 2021 – câte 25%, iar în 2022 – 35% din valoarea titlului executoriu.

MEN va aproba metodologia de calcul a acestora, prin ordin de ministru, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii, cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate de învăţământ.

Sumele reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale, acordate prin hotărâri judecătoreşti devenite executorii după 1 ianuarie 2018, se vor achita de la bugetul de stat eşalonat pe 5 ani de la data titlului executoriu, mai prevede proiectul.

 

Citește și: Studenți ai Universității din București, laureați la faza regională a celui mai prestigios concurs internațional de programare

 

Ministrul educaţiei Liviu Pop a precizat, la şedinţa comisiei, că proiectul de lege „clarifică două aspecte în învăţământul preunivesitar”, unul fiind legat de salarizarea cadrelor didactice. „Se ştie că acest lucru (salarizarea cadrelor didactice – n.r.) se face prin finanţarea per elev. Astăzi, Ministerul Educaţiei Naţionale gestionează tot programul contabil pentru toate cele 7.000 de unităţi şcolare din România. Noi propunem ca aceste sume să fie gestionate de către Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare şi să nu mai intre prin consiliile locale, uneori din cauza luptei politice profesorii neluându-şi salariile la timp”, a explicat ministrul potrivit sursei citate.

Ministrul a mai susţinut că proiectul prevede şi reglementări legate de plata dobânzilor. „Se ştie că avem o sumă foarte mare de dobânzi pe care trebuie să le plătească sau inspectoratul şcolar sau unitatea şcolară sau primarul sau consiliul local. Noi propunem ca toate aceste titluri executorii, aceste dobânzi, să vină în bugetul de stat. Ministerul Educaţiei Naţionale să aloce procentual 5-10% în următorii 5 ani de zile, exact cum au fost achitate şi sentinţele judecătoreşti pe care cadrele didactice le-au câştigat după apariţia legii în 2011”, a adăugat Liviu Pop.

Petru Andea, secretarul de stat în Ministerul Educației, a declarat că prin acest proiect sunt vizate aproximativ 270 de mii de persoane și un buget de 14 miliarde de lei. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, primă cameră sesizată.

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here