România, ”la vârful cercetării” mondiale în privința laserelor

1

Profesorul Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2018 şi membru de onoare al Academiei Române, apreciază că primul puls laser de 10 PW, cea mai mare putere din lume a unui fascicul laser, tras miercuri la Centrul ELI-NP de la Măgurele, plasează România ”la vârful cercetării”.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, miercuri, la ora 14,37, a fost tras primul puls laser de 10 PW, cea mai mare putere din lume a unui fascicul laser, acţiune înscrisă în seria testelor de anduranţă pentru sistemul de transport al fasciculelor laser.

 

„În cursul acestor teste au fost trase 33 de pulsuri cu o putere între 3 şi 10 PW de-a lungul unei ore, ceea ce a demonstrat robusteţea sistemului laser de la ELI-NP Măgurele. În acest experiment a fost implicat întregul sistem laser de la ELI-NP: amplificatoare, compresor, sistem de transport laser”, precizează sursa citată.

La eveniment au participat, prin teleconferinţă, profesorul Gérard Mourou, şi o serie de oficialităţi din Guvern şi cercetători din alte centre din lume.

 

Profesorul Gérard Mourou, pe a cărui tehnică de amplificare se bazează sistemul laser de la Măgurele, a declarat la finalul testelor: „În momentul de faţă, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric. Ne aflăm la vârful ştiinţei laserelor. (…) Este frumos la acest proiect şi faptul că pune împreună toţi aceşti oameni buni în aceeaşi echipă, să lucreze pentru acelaşi ţel. Trebuie să mulţumim României, Franţei (…) şi Europei”.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here