Psihoterapie prin animale

3
psyplus.ro

Terapia prin animale este o metodă relativ nouă, din anii ’60 ai secolului trecut, când Boris Levinson , în cartea sa „Pet oriented psychotherapy“, descrie rolul animalelor, care creează motivație și progrese în rândul copiilor și al oamenilor la care terapia convențională nu a reușit. 

Acest autor se referă în cartea sa la: copii cu probleme motrice, copii cu probleme de atenție și de hiperactivitate (ADHD), copii autiști, adolescenți, prizonieri, bolnavi psihici, persoane oarbe, persoane care suferă de boli cronice și persoane în stadiul terminal.

La copii se folosește terapia prin animale pentru a îmbunătăți părțile de coordonare, de motricitate fină și groasă (la copiii care s-au născut cu o deformație neurologică se recomandă foarte mult călăria, pe cai sau pe ponei special antrenați). Există în jur de 20% de copii care suferă de probleme de atenție și hiperactivitate.

Prin aceste animale, interesul terapeutului este să ajungă cât mai aproape de sufletul și inima pacientului, să-l înțeleagă și să-l îndrume să-și exprime sentimentele și gândurile lui în așa fel încât să-și crească nivelul de trai.

Copiii care în procesul lor de creştere au în preajmă animale şi se ataşează emoţional au o dezvoltare emoţională mult mai armonioasă, iar relaţiile lor de ataşament sunt mult mai sigure în relaţiile cu ceilalţi.

O cercetare din 2006 arată că folosirea animalelor în terapie la copii cu elemente autiste a îmbunătățit în mod semnificativ laturile sentimentale, cognitive și relaționarea cu ceilalți. O altă cercetare din 2010 confirmă rezultatele favorabile legate de copii cu retardare mintală și mai ales la copii cu sindrom Down.

Animalul domestic ajută adolescentul să transforme  dezamăgirile, frustrările în iubire față de animalul său, acesta reușește să se descarce psihic, fără să fie acuzat și să fie nevoit să recompenseze imediat sentimentele lui. Cu alte cuvinte, iubirea necondiționată a animalului îi creează o stare de bine și o stabilitate emoțională mult mai puternică.

citește și Cel mai mic număr de nașteri din istoria măsurătorilor statistice, înregistrat anul trecut

3 comentarii

  1. […] Terapia prin animale este o metodă relativ nouă, din anii ’60 ai secolului trecut, când Boris Levinson , în cartea sa „Pet oriented psychotherapy“, descrie rolul animalelor, care creează motivație și progrese în rândul copiilor și al oamenilor la care terapia convențională nu a reușit. … Cititi mai multe aici: Psihoterapie prin animale […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here