Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat ieri că salariații din sistemul de învățământ nu vor primi la rectificarea bugetară din septembrie plata drepturilor bănești obținute în urma sentințelor judecătorești. El a adăugat că se va încerca alocarea unor bani la rectificarea din noiembrie, însă nici atunci nu se va putea achita toată suma care se ridică la circa 700 de milioane la nivel național, scrie Agerpres.
Ministrul a declarat că nu poate anticipa în acest moment câți bani vor primi dascălii din sumele totale pe care le datorează statul.
„Nu știm care vor fi sumele, nu depinde numai de Ministerul Educației, sunt niște lucruri care trebuie reglate la nivel național vizavi de unele situații create în județe cu plata acestor sentințe. Dar avem în grafic plata acestora doar după luna noiembrie, dacă putem să facem. Nu știu dacă toată suma, am înțeles că este o sumă destul de mare, vreo 700 de milioane de lei la nivelul sistemului național de învățământ și trebuie să vedem cum arată execuția bugetară în trimestrul trei, astfel încât la ultima rectificare de anul acesta să alocăm niște sume pentru plata sentințelor și dobânzilor pentru că merită colegii noștri să își primească toate restanțele și îmi doresc și eu să fac acest lucru alături de colegii mei din Guvern”, a argumentat ministrul Educației.
Citește și: Interviu cu un profesor de matematică (I): „Trăim într-o democrație în care Ministerul Educației practică modelul unic”
Sumele așteptate de cadrele didactice trebuie plătite în urma sentințelor judecătorești prin care dascălii au primit aceste drepturi aferente tăierilor de 25% din salarii efectuate în 2010, în 2015 și 2016 efectuându-se plata primelor două tranșe pentru aceste drepturi, explică sursa citată.