Planurile noului guvern cu învățământul: salariile profesorilor cresc în tranșe și apar Societăți Antreprenoriale Studențești

0
preuniversitar

În ceea ce privește salariile cadrelor didactice, programul de guvernare al PSD prevede mărirea acestora cu 20 la sută de la 1 iulie 2017 şi cu 30 la sută de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, acesta mai prevede construcţia a 2.500 de creşe, grădiniţe şi unităţi after-school, elaborarea Legii Manualului, stimularea inițiativelor antreprenoriale în rândul studenților și conectarea școlilor la internet, scrie Jurnalul de Vaslui.

Pachetul social garantat pentru educaţie prevede, între altele, reabilitarea/modernizarea clădirilor şcolare pentru ca toate unităţile de învăţământ să obţină autorizaţii de funcţionare (sanitară şi ISU); implementarea unor programe care să asigure condiţii de dezvoltare şi formare a tuturor copiilor, de la naştere şi până la majorat; sprijin acordat părinţilor privind creşterea nou-născuţilor, prin asigurarea condiţiilor de integrare a copiilor în creşe, respectiv, pentru acces în învăţământul preşcolar; asigurarea accesului la angajare, precum şi la programe de calificare, a absolvenţilor care nu au promovat examenul de bacalaureat.

Educația antreprenorială- extinsă la nivelul tuturor școlilor din țară

Noul guvern ar urma să dezvolte sistemul de educaţie timpurie prin construcţia a 2.500 de creşe, grădiniţe şi unităţi after-school. De asemenea, va fi extinsă educaţia antreprenorială de la şcolile vocaţionale şi tehnologice la toate şcolile din România, potrivit programului de guvernare. Astfel, pentru elevii care aleg filiera vocaţională sau pe cea tehnologică, deschiderea unor microîntreprinderi trebuie să fie principala opţiune.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

Apariția „Societăților Antreprenoriale Studențești” și a „Fondului Naţional de Investiţii în Afaceri Pornite de Studenţi”

Programul prevede reînfiinţarea/modernizarea atelierelor-şcoală pentru învăţământul profesional şi cel tehnologic în perioada 2017-2020, bugetul estimat fiind de 50 de milioane de euro. De asemenea, ar urma să fie înfiinţate Societăţi Antreprenoriale Studenţeşti (SAS) în universităţi concomitent cu stabilirea unui Fond Naţional de Investiţii în Afaceri Pornite de Studenţi.

„Pentru a stimula abordarea unor subiecte cu aplicabilitate practică la lucrarea de licenţă, vom stabili un fond pentru finanţări ne-rambursabile acordate celor mai bune lucrări însoţite şi de un plan de afaceri. Selectarea unei lucrări ca fiind eligibilă în programul naţional se va face pe baza recomandării comisiei de licenţă şi a consiliului executiv al SAS din universitatea respectivă. SAS poate, la cerere, să ofere feed-back aplicantului pentru a-şi îmbunătăţi propunerea şi pentru a deveni eligibil pentru competiţia naţională. Selecţia naţională va fi realizată de un juriu abilitat, în limita unui cuantum stabilit anual. Suma oferită poate asigura finanţare totală sau finanţare parţială. În cazul finanţării parţiale, suma poate fi folosită pentru a atrage fonduri europene sau investitori privaţi”, potrivit programului de guvernare citat de news.ro, mai scrie Jurnalul de Vaslui. Perioada în care ar urma să fie aplicate aceste măsuri este 2017-2020, iar bugetul estimat este de 20 de milioane de euro.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

Salariile profesorilor

Programul mai prevede asigurarea unui sistem de salarizare şi motivare financiară „corespunzător rolului pe care cadrul didactic îl îndeplineşte în societate”.

De aceea, salariile personalului didactic ar urma să fie majorate cu 20 la sută de la 1 iulie 2017 şi cu 30 la sută de la 1 ianuarie 2018.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

Dezvoltarea logistică a școlilor

În capitolul „Politici în domeniul educaţiei”, mai este prevăzută conectarea tuturor şcolilor la internet prin conexiuni de mare viteză, realizarea de wireless campus-uri, începând cu învăţământul liceal, precum şi asigurarea necesarului de microbuze pentru transportul şcolar şi a unor campusuri şcolare în centrele de comună la standarde europene.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

Măsurile privind grădinițele și abandonul școlar

Programul PSD mai prevede reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educaţional, precum şi dezvoltarea sistemului de servicii de educaţie timpurie, pentru copiii între 0 şi 6 ani, „prin curriculum adecvat şi cadre didactice bine pregătite, dar şi prin implicarea părinţilor, cu dezvoltarea şi furnizarea de cursuri parentale, sau dezvoltarea de măsuri de stimulare financiară”.

Potrivit documentului, se va realiza reforma curriculară şi vor fi înnoite toate manualele.

Reformarea Legii Manualului

„Vom modifica Legea educaţiei până cel târziu 1 ianuarie 2018 şi vom elabora Legea Manualului care să reglementeze achiziţia manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar”, se mai arată în programul de guvernare.

PUB: Consultă pe eMAG librăria virtuală, unde găsești titlurile potrivite pentru interesele tale

Sursă foto: www.tvalphamedia.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here