Lotul olimpic al României a obținut cel mai bun rezultat în istoria participării la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO): două medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz, anunță Ministerul Educației Naționale.
Andrei Sandu, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional din Iași și Ștefan-Răzvan Bălăucă, elev al clasei a XI-a, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoșani sunt câștigătorii medaliilor de aur. Medalia de argint a fost cucerită de Irina Mălina Strugaru (clasa a XI-a/Colegiul Naţional din Iași), iar George-Valentin Datcu (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploiești) a fost medaliat cu bronz.
Citește și: Douăsprezece premii pentru elevii români la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada 2017
Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului este o competiție în cadrul căreia concurenții susțin individual o probă teoretică și una practică. Pentru a încuraja colaborarea între elevii din țările participante, se organizează echipe internaționale, care primesc teme de cercetare privind poluarea mediului dintr-o anumită arie geografică și sarcina de a realiza un proiect cu posibile soluții pentru ameliorarea problemelor din acea zonă. În această secțiune a concursului, trei elevi români (Irina Mălina Strugaru, Andrei Sandu și George Valentin Datcu) s-au clasat, cu echipele internaționale din care au făcut parte, pe locurile 1 și 2, se mai menționează în comunicatul publicat pe site-ul ministerului.
La a XI-a ediție a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului, desfăşurată la Nisa, în perioada 21-30 august, au participat 120 de elevi din 29 de țări.