duminică, 20 aprilie 2025

CELE MAI CITITE

Numărul elevilor în învățământ simultan scade la 97.000 în anul școlar curent

Aproximativ 97.000 de elevi învață în sistem simultan în România în acest an școlar, în clase combinate, potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, citat de Euronews România. Deși acest număr a scăzut cu aproximativ 13% față de 2021, rata abandonului școlar în rândul acestor elevi rămâne ridicată, situându-se la 7,5%, conform unui studiu World Vision.

Numărul elevilor în învățământ simultan scade la 97.000 în anul școlar curent

Studiul World Vision arată că 20% dintre elevii din mediul rural învață în sistem simultan. Motivele țin de demografia scăzută, de lipsa spațiului și a profesorilor. Abandonul școlar ajunge până la 7,5% în cazul acestor elevi.

Studiul amintit mai arată că:

  • 15% dintre profesorii din România predau în sistem simultan;
  • 59% dintre acești profesori spun că nu au materiale didactice;
  • 56% afirmă că au probleme cu transportul până la școală.

Reprezentanții Ministerului Educației afirmă că au fost implementate măsuri care au contribuit la scăderea numărului de elevi care învață în sistem simultan, de la 111.000 în 2021 la 97.000 în 2024, o diferență de 14.000 de elevi.

- Publicitate -

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat: „Circa 97.000 de elevi învață în sistem simultan, o scădere de 13%, obținută prin măsuri foarte simple. În primul rând, am redus numărul minim de elevi într-o clasă, de la 10 la 8, cu aprobarea inspectoratelor școlare.

În al doilea rând, clasa a VIII-a poate funcționa de sine stătător, indiferent de numărul de copii. Estimăm că în următorii ani numărul de elevi care învață în acest sistem va continua să scadă constant.” Declarația a fost făcută pentru Euronews România.

Vezi și: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia: Închidere temporară pentru lucrări de restaurare a zidurilor

Amintim că, în anumite condiții, din anul școlar 2024-2025, elevii claselor primare (pregătitoare – clasa a IV-a) vor putea fi organizați într-o singură formațiune de studiu, potrivit metodologiei privind organizarea claselor în regim simultan, document publicat în Monitorul Oficial.

Pe 10 august 2023, Ligia Deca a declarat, în cadrul unei vizite în cătunul Sălaș, comuna Ulma, județul Suceava, că „din păcate, încă avem învățământ simultan”. Ea a spus: „Pe final de zi, am putut să văd ce înseamnă o școală de vară în vârful muntelui, la Sălaș, și să înțeleg care sunt particularitățile școlilor din zonele montane, izolate, unde sunt puțini copii, unde, din păcate, încă avem învățământ simultan și unde trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a asigura dreptul la educație.”

- Publicitate -

Sursa: edupedu.ro

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE