Muzeul Naţional Brukenthal participă cu două piese la o expoziţie inedită de la Muzeul Regal din Mariemont – Belgia

1
Foto: news.ro

Muzeul Naţional Brukenthal a fost invitat să participe cu două piese din colecţia Muzeului de Istorie Casa Altemberger la organizarea expoziţiei „Le Mystère Mithra. Plongée au cœur d’un culte romain” de la Royal Museum of Mariemont, Belgia.

Muzeul Naţional Brukenthal participă în Belgia, alături de peste 30 de instituţii şi muzee din 15 ţări ale Europei invitate, cu două lucrări din colecţie la această expoziţie dedicată zeului Mithras în cadrul cultului Roman.

Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, a vorbit despre cultul Mithras: „Una din caracteristicile colonizării provinciei Dacia este venirea cu diverse credinţe şi obiceiuri a populaţilor de diverse etnii de pe cuprinsul Imperiului Roman. Aceştia aduc cu ei nu numai bunăstarea locului, apărarea acestuia, ci şi cultele religioase din zonele de provenienţă. Sistemul cultural şi religios roman este deschis acestora, dar trebuie specificat până la un punct, şi anume respectarea panteonului clasic al Imperiului. Între cultele ajunse în Imperiu, nu numai în Dacia, este şi cel al lui Mithras, desfăşurat în spaţii închise, subterane, peşteri sau construcţii adâncite în care credincioşii îşi desfăşurau activităţile în semi-întuneric, dar după ornamentarea acestor spaţii adorau şi spaţiul deschis datorită faptului că tavanul era de fapt un cer de noapte cu stele strălucind. De obicei Mythras călătoreşte cu un taur în acţiunea sa războinică, de luptă şi de jertfă. În provincia Dacia există descoperiri de temple mitraice în special în castrele de dimensiuni mari şi în oraşele de aceleaşi dimensiuni. Această realitate ne arată că exista o înţelegere în Imperiu pentru promovarea până la un punct a unor culte regionale fără ca oficiul, în cazul cultului imperiului, să fie recunoscut. Cultul mitraic este şi o filtrare a elementelor cultului creştin aflat la început în Orient”.

Vezi și Vezi în 2021 tendințele lui 2022

Muzeul Naţional Brukenthal a participat şi la Paris cu două lucrări pentru o expoziţie dedicată lui Sandro Botticelli.

„Misterul lui Mithras e un proiect complex iar expoziţia organizată acum în Belgia e un prim eveniment. Sunt peste 30 de instituţii şi muzee din peste 15 ţări ale Europei invitate. De exemplu: Muzeul Luvru, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, Muzeul de Arheologie din Nisa, Muzeul Naţional de Arheologie din München, Muzeul de Arheologie din Frankfurt, Verulamium Museum din Londra, Muzeul de Istorie din Budapesta, Muzeul Universităţii din Ghent, Universitatea din Amsterdam, etc. Din ţara noastră, au fost invitate Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Civilizaţiei Dacice din Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca”, a afirmat Alexandru Constantin Chituţă, şeful secţiei de marketing a Muzeului Brukenthal.

Expoziţia din Belgia este deschisă în perioada 20.11.2021 – 17.04.2022.

 

 

 

 

Sursa: news.ro

un comentariu

  1. […] Muzeul Naţional Brukenthal a fost invitat să participe cu două piese din colecţia Muzeului de Istorie Casa Altemberger la organizarea expoziţiei „Le Mystère Mithra. Plongée au cœur d’un culte romain” de la Royal Museum of Mariemont, Belgia. Muzeul Naţional Brukenthal participă în Belgia, alături de… Cititi mai multe aici: Muzeul Naţional Brukenthal participă cu două piese la o expoziţie inedită de la Muzeul Regal di… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here