Mită pentru admiterea la cele mai prestigioase facultăţi din SUA

1
mita în universități americane
mita în universități americane

William Rick Singer, „creierul” din spatele unei scheme de dare de mită pentru a obţine admiterea studenţilor la universităţi americane de prestigiu, a fost condamnat miercuri la trei ani şi jumătate de închisoare la Boston, într-un scandal care a pătat renumele unor familii americane bogate şi celebre, relatează AFP.

William Rick Singer, care a pledat vinovat în 2019 şi a cooperat cu justiţia, este considerat cel care a pus la punct o fraudă masivă, perpetuată timp de aproape 10 ani şi care a dus la condamnarea anterioară a peste 50 de părinţi, antrenori de sporturi universitare şi alţi complici.

Printre aceştia s-a numărat şi actriţa americană Lori Loughlin, cunoscută pentru rolul din „The Party at Home”. Ea a făcut două luni de închisoare în 2020, după ce a recunoscut că ea şi soţul ei au plătit 500.000 de dolari pentru ca cele două fiice ale lor să intre la University of Southern California (USC).

Vezi și Ambasada SUA lansează Luna Voluntarului

Felicity Huffman, vedeta serialului „Neveste disperate”, a stat 11 zile după gratii în 2019 pentru că a plătit 15.000 de dolari pentru a falsifica testele de admitere la facultate ale fiicei sale mai mari.

Yale, Stanford, Georgetown şi UCLA implicate în scandal

Scandalul, care a dezvăluit inegalităţile sistemului universitar american, a izbucnit în luna martie a aceluiaşi an, când Rick Singer, care avea o firmă ce asigura pregătirea testelor, a recunoscut că a pus la punct un sistem de corupere, care mergea de la fraudarea testelor de admitere la mituirea antrenorilor de sport universitar.

Scopul operaţiunii era de a garanta accesul copiilor din medii bogate la universităţi prestigioase, foarte scumpe şi selective, precum Yale, Stanford, Georgetown şi UCLA. Antrenorii universitari au fost de acord să le aloce locuri în echipele lor pentru a facilita admiterea acestor studenţi.

Rick Singer a fost obligat, de asemenea, să plătească peste 10 milioane de dolari ca despăgubire către autorităţile fiscale americane, să renunţe la active de peste 5,3 milioane de dolari şi i s-au confiscat aproximativ 3,4 milioane de dolari în numerar, a declarat Biroul procurorului american din Massachusetts.

Potrivit procurorilor americani, acesta a primit aproximativ 25 de milioane de dolari şi a plătit mită în valoare de 7 milioane de dolari către antrenorii universitari şi supervizorii testelor de admitere.

un comentariu

  1. […] William Rick Singer, „creierul” din spatele unei scheme de dare de mită pentru a obţine admiterea studenţilor la universităţi americane de prestigiu, a fost condamnat miercuri la trei ani şi jumătate de închisoare la Boston, într-un scandal care a pătat renumele unor familii americane bogate… Cititi mai multe aici: Mită pentru admiterea la cele mai prestigioase facultăţi din SUA […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here