Ministrul Educației nu este de acord cu evaluările din învățământul primar

0
junior-năstase-pavel-Ministrul-manualele

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a declarat într-un interviu la Europa FM că nu este de acord cu evaluările naționale pentru elevii din învățământul primar. El este de părere că ar trebui procedat gradual, astfel încât elevii să se obișnuiască, însă nu cu actualul model de evaluări.

Ministrul motivează această atitudine prin faptul că elevii din clasele primare sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire

Până la gimnaziu, după părerea mea, n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. (..) Creierul, din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după aceea este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii șapte ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire”, a susținut ministrul.

Eliminarea evaluărilor nu presupune reducerea orelor

El este de părere că ar trebui procedat gradual, astfel încât elevii să se obișnuiască, însă nu cu actualul model de evaluări.

Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum, care îi stresează și îi sperie pe copii”, a spus ministrul.

Chiar și concursurile la care sunt invitați să participe copiii din clasele I-IV trebuie să se desfășoare sub formă de jocuri  – a adăugat ministrul Educației.

Citește și: Crosul pentru Viață – începeți primăvara făcând sport și o bucurie celuilalt!

Referindu-se la programa pentru gimnaziu, Pavel Năstase a menționat că nu presupune reducerea orelor și că decizia privind eliminarea acestor evaluări naționale în învățământul primar nu va fi luată de pe o zi pe alta, ci în urma unei analize.

Prima evaluare națională pe care o dau copiii la școală este cea din clasa a II-a. Elevii au trei probe de trecut: citit, scris și matematică.

La finalul clasei a IV-a, elevii dau o nouă evaluare națională, iar ministrul Educației consideră că toate aceste testări sunt stresante pentru copii.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here