Ligia Deca: Accesul la înregistrările audio-video din școli, limitat doar autorităților abilitate

0

Ministrul Educației, Ligia Deca, a reiterat, vineri, în cadrul unei conferințe desfășurate la Sibiu, că înregistrările realizate de echipamentele audio-video din școli vor putea fi accesate exclusiv de către autoritățile abilitate, cum ar fi poliția, procuratura și directorul unității de învățământ.

Accesul va fi permis doar pe baza unei cereri scrise și motivate, în conformitate cu prevederile legale referitoare la protecția datelor personale. Aceste precizări au fost transmise de către Agerpres.

Ligia Deca: Accesul la înregistrările audio-video din școli acceesate doar de către autoritățile abilitate

„Luni am lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a legilor educaţiei. Între modificări, ca urmare a creşterii fenomenului de violenţă în şcoală, am fost solicitaţi, chiar de către şcoli, să creăm o bază legală care să permită utilizarea echipamentelor audio-video deja existente în şcoli sau care, poate, se vor instala, pentru a putea verifica ce s-a întâmplat în timpul orelor de curs dacă există o sesizare de violenţă sau de distrugere de bunuri”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Ligia Deca.

Ea a subliniat că s-a colaborat strâns cu reprezentanții Ministerului Justiției și cu cei de la Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale, în vederea elaborării unei prevederi legale care să permită accesul la înregistrările din școli, stabilind totodată condițiile în care acest lucru poate fi făcut.

Descoperă și: Lista școlilor din București cu programul Școala după Școală sau semiinternat pentru anul școlar 2024-2025, conform ISMB

„Ele pot fi accesate doar de către autorităţile abilitate, poliţie, procuratură, sau de către directorul unităţii de învăţământ, pe baza unei cereri scrise şi motivate, cu respectarea prevederilor de protecţie a datelor personale. Mai mult, introducerea noilor prevederi ne ajută să şi sancţionăm orice potenţială utilizare neconformă a acestor înregistrări”, a explicat Ligia Deca.

Înregistrările nu sunt destinate să supravegheze activitățile din clasă

Ministrul a accentuat faptul că înregistrările nu sunt destinate să supravegheze activitățile din clasă în timpul procesului educațional normal, ci au rolul exclusiv de a clarifica eventualele situații de violență sau conflicte, mai ales atunci când părțile implicate prezintă versiuni diferite ale evenimentelor.

„Este o modalitate prin care reducem şi prevenim violenţa în şcoală”, a adăugat Deca.

Ministrul Ligia Deca a precizat s-au primit feedbackuri pozitive din partea Federaţiei Părinţilor şi din partea liderilor sindicali din educaţie.

„Sigur că sunt şi reacţii care vorbesc despre dorinţa de, să zicem, intimitate, cum a fost ea exprimată în spaţiul public. Eu cred că spaţiul şcolar este spaţiu public şi aşa cum avem monitorizare audio-video în alte spaţii publice, pentru scop de asigurare a securităţii fizice şi a bunurilor, trebuie să putem utiliza tehnologia şi progresul tehnologic, sigur, cu respectarea regulilor privind protecţia datelor personale”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei se află vineri într-o vizită de lucru în judeţul Sibiu. Ligia Deca a vizitat în prima parte a zilei şcoala din localitatea Gura Râului şi a avut o întâlnire cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Sibiu.
Sursa: g4media.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here