Lăsați titlurile pompoase și orientați-vă către meserii frumoase

0

Romantismul se duce atunci când dai piept cu societatea și vezi că ți-ai tocit degeaba toate cămășile în coate, stând conștiincios pe băncile școlilor.
Trag nădejde că a sosit un timp în care nu mai poți umbla cu cioara vopsită și să zici că e papagal. Sita a început să se cearnă, angajatorii să deschidă bine ochii, iar promovările, încă firav să fie făcute pe competențe.

Cerințele sunt mari peste tot, însă satisfacția și aici nu ne referim la partea materială, ci la cea morală, primordială în stabilirea unui traseu definit spre realizarea unui plan către o carieră de succes, nu are întotdeauna efectul dorit, deoarece întreprindem varii activități parcă teleghidați.

De ce mulți tineri se lasă influențați de moda prezentului și aleg domenii care nu duc nicăieri? Asta pentru că piața a ajuns la saturație, iar alegerile făcute greșit sunt datorate lipsei de responsabilități cu care sunt însărcinați tinerii în diversele medii: familie, casă, anturaj, școală, facultate, etc.

Păreri de părinte

„Un tânăr cu un scop bine definit în viață este perseverent și merge până la capăt în atingerea idealurilor sale, indiferent de obstacole. Mulți aleg să facă facultăți cu nume pompoase și la final se trezesc că vând țigări, bere și bomboane la talcioc.

Câți tineri mai citesc astăzi o carte din scoarță în scoarță? Câți tineri trec pragul bibliotecilor pentru a căuta o informație și câți aleg să folosească motoarele de căutare ale internetului? Câte like-uri pe Facebook primește un olimpic la matematică și câte like-uri primește Bianca Drăgușanu?

În ziua de astăzi, tinerii nu găsesc niciun sprijin din partea statului. Autoritățile centrale și locale nu mai încurajează și nu mai promovează sportul și performanța, ba din contră. Activitățile sportive sunt îngrădite în instituțiile de învățământ, prin neglijență și delăsare, terenurile de sport fiind lăsate în paragină”, spune tatăl unui tânăr absolvent de liceu.

Munca înnobilează, iar meseria este brățară de aur și nu contează deloc atât de râvnitele funcții efemere prin diverse instituții sau mari companii.

Este ideal ca fiecare om să-și găsească drumul carierei sale pe care să meargă și să exceleze indiferent de cât de anevoioasă ar fi calea spre succes.

Perseverența face ca munca să aducă roadele la momentul potrivit, iar ocolirea unor etape face ca evoluția să fie defectuoasă și să dea naștere unor anomalii.

Consultantul educațional – o soluție tot mai accesată de tineri

hire

De câțiva ani din ce în ce mai mulți tineri apelează la consultanți educaționali care îi pot direcționa către anumite domenii, în funcție de abilitățile reale, de dorințele pe care aceștia le manifestă, dar și în funcție de perspectiva de angajare în domeniul respectiv. Specialiștii de la IntegralEdu fac astfel de evaluări, însă doar pentru tineri care doresc să studieze în afara țării. Aceștia spun că peste 60% dintre tinerii care au venit cu o anumită opțiune universitară, și-au schimbat-o în urma evaluărilor realizate la IntegralEdu.

Se recomandă ca aceste evaluări să fie făcute în birourile de consultanță IntegralEdu, urmând ca după primirea raportului de test, interpretarea să fie făcută individual, cu explicarea tuturor variantelor și rezultatelor primite.

Madelaine Popescu, consultant IntegralEdu: “De cele mai multe ori alegerea domeniului universitar se face pe baza unor criterii subiective și nu obiective. Tinerii sunt concentrați în principal pe domenii care sunt populare sau foarte promovate de opinia publică, fără a ști că există multe alte meserii pe care le-ar putea îmbrățișa, despre care nu se vorbește nicăieri. Familia trebuie să știe că pentru a te potrivi cu un anumit domeniu, trebuie îndeplinite mai multe condiții. În primul rând viitorului student trebuie să-i placă domeniul, pentru ca apoi ca acesta să poată performa în acel domeniu. În al doilea rând este foarte important ca domeniul respectiv să aibă căutare în piața muncii și să fie sustenabil. O astfel de evaluare este necesară pentru a asigura un viitor profesional cât mai sigur, pentru ca tinerii să nu ajungă mai încolo să se încadreze în celebra statistică care arată cum un adult de 38 de ani și-a schimbat în medie de 3 ori profilul profesional”.

Scris de Codruț Cojocaru

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here