Israelul lucrează la primul său computer cuantic

2
computer cuantic
computer cuantic

Ministerul Apărării și Autoritatea pentru Inovare din Israel investesc aproximativ 200 de milioane NIS (New Israeli Shekel) pentru a finanța primul computer cuantic din Israel.

”O capacitate de calcul cuantic va oferi infrastructura tehnologică pentru un ecosistem israelian care va fi lider în evoluțiile viitoare în domeniile securității, economic, al tehnologice, al ingineriei și cel științific”, se arată într-un comunicat.

Calculatorul cuantic, odată ce este complet matur, este de așteptat să revoluționeze nu numai viteza de calcul, ci și o varietate de probleme militare strategice și de detectare, precum și să aibă ecouri economice masive și să forțeze întregul internet să-și modifice modul de criptare.

Experții în domeniu spun adesea că supercalculatoarele de astăzi vor arăta ca din epoca de piatră în comparație cu cele cuantice.

Israelienii anunță că există două echipe care vor lucra în paralel pe două căi diferite.

Vezi și Supercomputerele ar putea găsi soluţia pentru cea mai gravă problemă cu care se confruntă sănătatea umană

Autoritatea pentru inovare va lucra la dezvoltarea unor modalități de a construi infrastructură și aplicații de calcul cuantic, care vor permite testarea imediată și posibilitatea utilizării practice a unui astfel de computer cuantic.

Se preconizează renunțarea la tehnologiile existente de calcul și colaborarea cu partenerii din Europa și SUA pentru găsirea de metode de calcul cuantic, inclusiv prin conexiuni de tip cloud.

SUA și China sunt de departe liderii în dezvoltarea calculatoarelor cuantice, Google a realizat primul calcul academic de calcul cuantic de succes în 2019 și mai multe companii, cum ar fi IonQ, au dezvoltat deja modele mai mici de computere cuantice.

Google a proiectat că va construi un super computer cuantic până în 2029, în timp ce IonQ a spus că următoarea generație de calculatoare cuantice de dimensiuni medii ar putea face valuri în industria financiară deja în următorii doi ani.

Canada și o serie de țări din UE fac progrese majore în acest domeniu.

cip cuantic
cip cuantic

Ministerul Apărării lucrează cu academicieni israelieni 

Se așteaptă ca ministerul israelian al apărării să colaboreze cu academicieni israelieni și experți în industria apărării pentru a realiza în cele din urmă un computer cuantic cu drepturi depline.

Până acum, Israelul și-a petrecut ultimii ani sporind semnificativ investițiile în domeniul cuantic în domenii non-informatice, cum ar fi comunicarea cuantică și senzorii cuantici.

De exemplu, compania Rafael lucrează cu ministerul și alte instituții pe o varietate de probleme cu senzorii cuantici.

Era nevoie de un buget mult mai mare și de un angajament susținut pe termen mai lung, cum ar fi nou-alocați 200 de milioane shekeli, pentru a putea pătrunde în fondul mai profund și mai complex al calculului cuantic.

Nu era clar dacă obiectivul Israelului este să construiască un computer cuantic mai mic în stil IonQ, unul de dimensiune medie precum Google sau să concureze cu gigantul tehnologic al Internetului și alții pentru computerul cuantic mult mai mare și cu drepturi depline, pe care chiar și Google îl vede ca fiind gata abia în șapte ani.

Dr. Danny Gold, directorul Direcției de Cercetare și Dezvoltare a Ministerului Apărării, a spus că „Calculul cuantic, în toți parametrii săi, a fost desemnat ca o componentă importantă a securității viitoare a statului și a supremației sale tehnologice”.

Noile mișcări reprezintă „un pas substanțial spre construirea independenței israeliene în acest domeniu”, a spus Gold.

Cuantica este considerată o stare a lucrurilor încă necunoscută la nivelul lor subatomic. În loc de „bit” clasic de computer (o optime de octet), cuantica folosește „qubits” – biți cuantici.

Un bit tradițional poate avea doar o valoare fie 0, fie 1; un qubit poate avea simultan ambele stări.

Motivul pentru care această imposibilitate ”în logica tradițională” este posibilă în cuantică este din cauza nivelului subatomic al cuanticei, în care protonii și electronii acționează într-un mod ”sălbatic”, dincolo de regulile fizicii newtoniene.

Calculatorul cuantic și Antman

Gândiți-vă la super-eroul Antman din Marvel care se micșorează în zona cuantică în care timpul nici măcar nu s-a mișcat liniar.

În termeni informatici, odată ce valorile 0 și 1 pot apărea în același timp, acesta permite computerului cuantic să ia în considerare trilioane de posibilități sau mai multe în aceeași clipă, micșorând numărul de calcule pe care computerele noastre tradiționale le pot face, ”blocate” în codul binar. Acest proces se numește suprapunere.

Calculul se termină odată ce particula de qubit specializată încetinește și devine observabilă, ieșind astfel din starea sa cuantică.

”Punem qubitul într-un „vid spațial” artificial, astfel încât să nu fie observat sau interferat ca să poată rămâne dinamic – deoarece observarea lui însuși interferează cu integritatea sa.

Computerele cuantice au un aspect diferit de cele clasice, se diferențiază printr-o serie de tuburi. Sistemul tubular nu este procesorul central al computerului, ci este folosit pentru a menține qubiții la starea cuantică zero absolută.

Un computer cuantic are dimensiunea unui frigider de uz casnic. 

2 comentarii

  1. […] Ministerul Apărării și Autoritatea pentru Inovare din Israel investesc aproximativ 200 de milioane NIS (New Israeli Shekel) pentru a finanța primul computer cuantic din Israel. ”O capacitate de calcul cuantic va oferi infrastructura tehnologică pentru un ecosistem israelian care va fi lider în evoluțiile viitoare… Cititi mai multe aici: Israelul lucrează la primul său computer cuantic […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here