INTERVIU. Laurențiu Sima, tubistul care aduce în România instrumentiști din Germania la masterclass-ul „Instrumente de alamă”

1
Laurențiu Sima
Laurențiu Sima

„Tuba este un instrument prea puțin cunoscut”, asta ne-a spus Laurențiu Sima când l-am întrebat despre meseria lui. Profesor și instrumentist de seamă, Laurențiu Sima organizează evenimente de mare anvergură zilele acestea la București. Este vorba despre un masterclass care va dura două zile și la care vin instrumentiști de elită din Germania. La masterclass-ul care se desfășoară pe 3 și 5 noiembrie, pasionații de instrumente de alamă, vor avea ocazia să învețe de la cei mai buni.

La masterclass s-au înscris deja elevi și studenți de la școlile de profil, iar Laurențiu Sima spune că abia așteaptă să împărtășească din cunoștințele sale. În interviul pe care muzicianul l-a acordat publicației Pedagoteca.ro, el face și o invitație la muzică bună. Mai exact, duminică, 5 noiembrie, la Ateneul Român, are loc „Muzica pe înțelesul tuturor”, un concert cu o orchestrație aparte.

În interviul de mai jos, am vrut să aflăm mai multe despre proiectele aflate în desfășurare și despre „omul” Laurențiu Sima.

Laurențiu Sima, tubistul de la Ateneul Român: Chiar nu poți să zici că mori de foame cu muzica

Laurențiu Sima este tubist de 22 de ani. Unde îl poți asculta

Pedagoteca: Ești profesor la Conservator și la liceul Dinu Lipatti. Cum le îmbini pe cele două? 

Prin pasiune și devotament. Dorința mea este ca generațiile viitoare să poată duce mai departe tradiția acestui instrument, care din păcate este cel mai puțin cunoscut.

Pedagoteca: Unde te pot găsi oamenii? La ce spectacole/concerte? 

Oamenii mă pot găsi la concertele simfonice ale Filarmonicii,,George Enescu ” unde sunt prim tubist de 22 de ani, la concertele camerale ale ansamblului Athenaeum Brass Quintet și în diverse proiecte educative organizate în București și în țară atât în calitate de solist cât și în calitate de profesor.

Pedagoteca: Căutând pe internet, am văzut că ești considerat cel mai bun tubist din România. Ce părere ai despre această titulatură?

În principiu, nu consider că există cel mai bun. Pot spune într-adevăr că am primit foarte multe păreri bune din partea cunoscătorilor. Mă consider un om normal. M-am descoperit foarte mult ca persoană și mi-am pus în valoare abilitățile profesionale și talentul primit de la Divinitate.

Pedagoteca: Cine sunt artiștii care concertează duminică, 5 noiembrie la Ateneul Român? Din ce țări vin ei? Cum i-ați ales? 

Artiștii care vor concerta duminică sunt instrumentiști de elită, din orchestrele importante din Germania, mai exact de la Berlin și sunt, de asemenea, și profesori la Universitățile de Muzica din Berlin. Împreună cu ei vor fi și membrii Athenaeum Brass Quintet care sunt instrumentiști în orchestrele din București (Filarmonica, Opera și Radio) și profesori la UNMB. În urma unei întâlniri cu tubistul de la Deutsche Opera din Berlin am plănuit să facem un proiect unic în România. Așa am plănuit să realizam un concert în care să participe un cvintet de alamă din Germania și un cvintet de alamă din România.

Pedagoteca: Cine sunt cursanții de la masterclass?

Cursanții de la master vor fi studenți ai Facultății de Interpretare Muzicala din cadrul Universității de Muzica București și elevi ai liceelor de muzica din țară. Se mai pot înscrie instrumentiști din orchestrele simfonice unde pot asista la cursurile de master.

Pedagoteca: Cum se va desfășura masterclass-ul?

Masterclassul se va desfășura timp de 2 zile. În prima zi adică vineri 03.11.2023 vă fi de la ora 16.00 la 18.00 și sâmbătă de la ora 10.00 la 13.30. Cursanții vor putea primi indicații și sugestii despre modul cum se interpretează la instrument.

Pedagoteca: Ce așteptări ai de la masterclass?

Așteptările mele sunt ca studenții să înțeleagă cum funcționează sistemul de învățare din Germania și să pună în practica informațiile pe care le vor primi.

Pedagoteca: Familia ta este una de muzicieni. Pe copii i-ai îndrumat spre muzică?

Da. Pe copii i-am îndrumat către muzică, dar nu i-am obligat să facă muzică. Am văzut că au talent și i-am ajutat să se descopere că indivizi prin harul primit de la Divinitate. Sunt mândru de ei pentru că au muncit enorm și sunt acolo unde își doresc.

Pedagoteca: Ce proiecte ai până la finalul anului?

Până la finalul anului, vor fi câteva concerte în perioada sărbătorile cu cvintetul Athenaeum Brass Quintet și vom mai avea câteva reprezentații de concerte educative în București.

☆În încheiere aș vrea să transmit tuturor faptul că la concertul din 5 Noiembrie de la ora 11.00 în cadrul proiectului, „Muzica pe înțelesul tuturor”, vor avea ocazia să asculte muzică de calitate într-o orchestrație diferită. Cu siguranță nu vor regreta.

un comentariu

  1. […] „Tuba este un instrument prea puțin cunoscut”, asta ne-a spus Laurențiu Sima când l-am întrebat despre meseria lui. Profesor și instrumentist de seamă, Laurențiu Sima organizează evenimente de mare anvergură zilele acestea la București. Este vorba despre un masterclass care va dura două zile și… Cititi mai multe aici: INTERVIU. Laurențiu Sima, tubistul care aduce în România instrumentiști din Germania la mastercl… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here