Grupurile de socializare pentru copiii/adolescenții cu TSA/Asperger: Caracteristici și Beneficii

0

Când vine vorba de Tulburările din Spectrul Autist (TSA), toată lumea știe că terapia ABA este standardul. Mai puțin cunoscut este rolul grupurilor de socializare. Copiii și adolescenții diagnosticați cu Sindromul Asperger și cei cu TSA se simt adesea inconfortabil și anxioși în situații sociale, iar participarea la grupuri de socializare, cât mai devreme posibil, are un impact pozitiv semnificativ în viața lor.

Beneficiile grupurilor de socializare

Copiii și adolescenții cu TSA au, de regulă, un deficit de abilități sociale. Acest deficit duce adesea la izolare socială, care poate avea efecte negative asupra rezultatelor școlare, sănătății mintale și calității vieții în general.

Participanții grupurilor de socializare au oportunitatea de a observa și exersa folosirea abilităților sociale și de a primi feedback personalizat. Abilitățile sociale îi ajută pe copiii și adolescenții cu TSA /Sindrom Asperger să comunice mai bine, să-și regleze emoțiile și să-și facă prieteni.

Strategiile pot include: jocuri de rol, modelare video, studii de caz, povești care ilustrează reguli sociale, diverse sarcini în echipă, activități recreaționale/artistice, tehnici de coping și autoreglare din psihoterapie.

Facilitatorii îi încurajează pe participanți să aplice noile abilități dobândite în afara grupului, în viața lor de zi cu zi. Se recomandă și instruirea părinților, pentru menținerea și dezvoltarea abilităților sociale deprinse în grupul de socializare.

Așadar, competențele cultivate în grupurile de socializare includ:

  • Relații pozitive între semeni, joc reciproc și implicare în experiențe comune;
  • Coordonare și lucru în echipă;
  • Rezolvarea problemelor;
  • Abilități de viață și independență;
  • Înțelegerea, exprimarea și reglarea emoțiilor;
  • Construirea stimei de sine.

Realizările fiecărui participant sunt măsurate săptămânal, iar intervențiile sunt evaluate și ajustate pentru a susține progresul.

Studiile confirmă eficiența grupurilor de socializare pentru copiii și adolescenții cu TSA / Sindrom Asperger. Majoritatea studiilor subliniază importanța unor aspecte precum: lucrul în grupe cu un număr mic de participanți, crearea unui mediu prietenos, previzibil și structurat, diversificarea și personalizarea conținuturilor programelor, calitatea livrării / facilitării grupurilor.

Desigur, pentru rezultate optime, copiii cu TSA trebuie să participe în paralel și la ședințe ABA individuale sau de grup. Obiectivele și conținutul celor două forme de intervenții se suprapun pe alocuri și se diferențiază pe alte paliere.

De regulă, participarea în grupuri TSA de socializare și integrare este recomandată pentru copiii fără întârzieri semnificative în dezvoltarea cognitivă și a limbajului.

Centrul Autism Step by Step organizează grupuri de socializare și integrare pentru copiii și adolescenții cu Sindrom Asperger sau TSA.

  • Obiectivele grupurilor de socializare includ: cultivarea de relații pozitive cu semenii de aceeași vârstă, lucrul în echipă, dobândirea de abilități de viață independentă, înțelegerea și exprimarea emoțiilor.
  • Grupurile vor fi constituite după o evaluare psihologică prealabilă efectuată de către psihologul clinician, în cadrul centrului.
  • Activitățile ce urmează a fi desfășurate vor fi selectate în funcție de nivelul și abilitățile copiilor din grup. Vor fi urmărite atât obiective specifice nevoilor individuale, cât și obiective de grup.
  • Grupurile de socializare sunt susținute de medici psihiatri și
  • Programul întâlnirilor se va stabili în funcție de disponibilitatea membrilor grupului.
  • Pentru înscrieri, sunați la numărul 0774085067 sau trimiteți un email la ongspunedavietii@gmail.com
  • Adresele centrelor Autism Step by Step: Șoseaua Olteniței nr. 40-44, bl. 6A, sc. 4, ap. 115, Sector 4, București & Bulevardul Iuliu Maniu nr.7, Corp T, et 2, sector 6, București (incinta APACA).

De asemenea, Centrul Autism Step by Step, organizează în aceasta perioadă ședințe de Terapie ABA combinate cu exerciții fizice pentru dezvoltarea micuților care vin în centrele lor din București. Pentru înscrieri: 0774085067 sau ongspunedavietii@gmail.com

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here