Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar

1

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar din învățământul superior este obligat să obțină un Aviz medical în urma unui control medical individual (examen clinic general și psihiatric), care se efectuează anual, potrivit proiectului de Ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare din învățământul superior, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Principalele prevederi din proiect

  • Obținerea Avizului medical pentru menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este obligatorie în vederea exercitării profesiei și are o valabilitate de 1 an.
  • Pentru obținerea Avizului medical, controlul medical individual (examen clinic general și psihiatric) se efectuează: anual.
  • Avizul medical trebuie să conțină sintagma „apt fizic și psihic pentru exercitarea profesiei didactice/didactice auxiliare”.
  • Refuzul personalului didactic de a se prezenta la controlul medical în sensul prezentului ordin, constituie abatere disciplinară şi poate duce la desfacerea contractului individual de muncă, conform prevederilor art. 175 din Legea învățământului preuniversitar.
  • Încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de prezentarea unui certificat medical.

Descoperă și: Elevii și profesorii din România – invitați să participe la „Cea mai mare lecție din lume”, proiect UNICEF

Reglementările în vigoare prevăd un examen clinic general realizat anual și examen psihiatric, la indicația medicului de medicina muncii.

Alte prevederi din proiectul de ordin pus în dezbatere publică:

„Avizul medical emis de către unitatea sanitară în care s-a efectuat controlul medical se va transmite în original la instituția de învățământ superior angajatoare a personalului evaluat, în termen de 30 de zile lucrătoare de la efectuarea acestuia.

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar care se consideră nedreptățit prin obținerea unui Aviz medical nefavorabil exercitării profesiei, poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației.

Citește mai multe detalii pe Edupedu.ro

un comentariu

  1. […] Personalul didactic de predare și didactic auxiliar din învățământul superior este obligat să obțină un Aviz medical în urma unui control medical individual (examen clinic general și psihiatric), care se efectuează anual, potrivit proiectului de Ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor… Cititi mai multe aici: Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here