Urmează zile de foc pentru absolvenţii de gimnaziu, dar şi pentru cei de liceu. Începând de luni, elevii care termină clasa a VIII-a intră în febra simulărilor pentru Evaluarea Naţională, iar din 19 martie vor susţine simulările pentru Bac şi adolescenţii care termină 12 clase.
Citiți și COALIŢIA PENTRU EDUCAŢIE: “EVALUAREA NAŢIONALĂ PUNE PRESIUNE EXCESIVĂ PE ELEVI”
Concret, prima simulare va avea loc, luni, 5 martie, pentru Evaluarea naţională la Limba Română. Următoarele evaluări pentru cei din clasa a VIII-a vor avea loc pe 6 martie la Matematică, respectiv în data de 7 martie la Limba Maternă. Rezultatele acestora vor afişate pe 16 martie. La rândul lor, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea la Limba Română pe 19 martie şi pe 20 martie la Limba Maternă. Următoarea evaluare va avea loc în data de 21 martie la proba obligatorie a profilului (Matematică pentru Real, Istorie pentru Uman). Ultima probă va avea loc pe 22 martie la disciplina aleasă de candidaţi în funcţie de profilul studiat (Chimie, Fizică, Biologie şi Informatică pentru Real, respectiv Ştiinţe Socio-Umane şi Geografie pentru Uman). Rezultatele pentru liceeni vor fi transmise în data de 30 martie.
Notele de la toate aceste evaluări vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii între dascăl şi elev, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte. Rezultatele simulărilor nu se trec în catalog, obiectivele testării fiind familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor.
Atât la simulările pentru Evaluarea Naţională, cât şi la cele pentru Bacalaureat, accesul elevilor în sălile de examen se va face în intervalul 8.00-8.30, aceştia având voie să aibă la ei doar buletinul pentru a se identifica, instrumentele de scris, un pachet de şerveţele şi eventual o sticlă cu apă. Restul obiectelor vor fi depozitate în sala de bagaje. Probele simulărilor încep la ora 9.00, moment în care se deschid, în fiecare sală, plicurile sigilate care conţin subiectele unice.
Elevii clasei a VIII-a vor avea la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat, în timp ce liceenii vor avea la dispoziţie trei ore.