Copiii cu ADHD, condamnaţi de un sistem de educaţie bolnav: „Profesorii nu sunt, nu au fost pregătiţi să gestioneze astfel de situaţii”
Sistemul de educaţie românesc nu este capabil să facă faţă problemelor copiilor cu nevoi speciale, aceasta este concluzia după scandalul de la Piteşti.
Mai mult, spun psihologii, copiii cu ADHD nu sunt violenţi din cauza afecţiunii, ci ajung să aibă reacţii agresive din cauza atitudinii celor din jur.
Scandalul de la Piteşti iscat într-o clasă unde se afla un copil cu ADHD a scos la iveală încă o hibă din sistemul de educaţie românesc: orice elev care necesită atenţie specială nu are nicio şansă la integrare. Asta chiar dacă ADHD este o afecţiune ce poate fi ţinută sub control.
„Copiii care sufera de sindromul ADHD, un sindrom mai nou, nu inseamna ca sunt copii anormali, grav bolnavi, este o tulburare in spectru si care se vindeca, dar trebuie sa aiba asistenta psihologica de specialitate”, a declarat Mihai Aniţei, preşedinte Colegiul Psihologilor din România.
ADHD nu da violenta.
S-a ajuns la violenta in urma atitudinii si a comportamentului grupului.
Orice om daca este in permamennte tracasat la un moment dat ajunge la limita isi pierde rabdarea, dar un copil care se simte nedorit intr-un grup.
Copiii nu se nasc rai, copiii ajung rai datorita influentelor din mediu”, a declarat Gabriela Plopeanu, vicepreşedinte FEDRA.
Copiii cu ADHD din perspectiva Ministerului Educației
Chiar Ministerul Educaţiei recunoaşte că situaţia a degenerat din cauza lipsei de informare a cadrelor didactice.
„Profesorii noştri nu sunt, nu au fost pregătiţi să gestioneze astfel de situaţii. S-au trezit în situaţia de a gestiona astfel de cazuri fără sprijinul consilierilor”, a declarat purtătorul de cuvant al Ministerul Educatiei.
Între timp, o asociaţie de sprijin pentru copiii cu ADHD a făcut plângere penală pe numele părinţilor care au protestat în şcoală, pentru instigare la discriminare.
Sursa RomâniaTV