Codul de etică din învățământul preuniversitar, în dezbatere publică

0
Hand writing Ethics topic on chalkboard

Ministerul Educației şi Cercetării Naţionale (MENCS) a lansat săptămâna aceasta în dezbatere publică Codul de etică pentru învățământul preuniversitar. Cei interesați pot trimite propunerile până pe 17 februarie 2017.

Inițiativa acestui demers a venit din partea Consiliului Național de Etică din învățământul preuniversitar (CNE), organism consultativ al ministerului. În cadrul dezbaterii, cei interesați sunt invitați să transmită propuneri de îmbunătățire a documentului redactat de CNE, în conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale nr.1/2011 (cu modificările și completările ulterioare). Acestea pot fi trimise pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro.

În paralel se vor desfășura dezbateri cu specialiști, elevi, părinți și factori de decizie

În paralel, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitați specialiști în etica aplicată și managementul eticii, reprezentanți ai elevilor, ai părinților, reprezentanți ai societății civile și, nu în ultimul rând, toți factorii de decizie interesați de elaborarea unui document robust și util. Calendarul acestor evenimente va fi anunțat în perioada imediat următoare.

Noul cod de etică- model pentru documente interne ale unităților de învățământ

Consultarea publică, spun reprezentanții ministerului, are rolul de a ajuta la construirea unei infrastructuri etice în care să fie incluse atât codul propriu-zis, cât și instrumente şi mecanisme cât mai coerente de implementare a sa. De asemenea, intenția Ministerului Educației este ca acest cod de etică să fie un instrument intrainstituțional, adică un act normativ-cadru care să ofere posibilitatea unităților de învățământ de a adopta documente interne similare, în funcție de specificul fiecărei școli în parte.

Temele propuse

Printre temele propuse de minister se numără principiul libertății profesionale, atribuțiile comisiilor județene de etică și procedura de sesizare a acestor comisii. Sancțiunile ce ar putea fi aplicate în cazul constatării unor abateri de la prevederile codului de etică reprezintă alte puncte de interes în această consultare publică.

Citește și: Adolescența este o a doua naștere

 

Toate propunerile avizate vor fi integrate în versiunea finală și consolidată a codului, aprobat ulterior prin ordin de ministru.

Sursă foto: www.ethics.efpa.eu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here