Cioplitorul în lemn care învață copiii prin artă și meșteșugărit

1

Ți-ar plăcea să înveți mai multe despre meșteșugurile tradiționale, să descoperi care era îndeletnicirea bunicilor tăi? Pornim o serie de articole despre job-urile care erau actuale acum o vreme și oamenii care și-au dedicat viața acestor meserii.

Într-un atelier spațios și plin de lumină, înconjurat de fețele unor băieți curioși, meșterul Dumitru Muruzuc lucrează o bucată de lemn. Palmele mari, cu bătături în ele, schițează cu un creion simplu linii pe lemn, așa apare schița viitoarei lucrări. Acum l-am prins în interior, pentru că e vremea frigurilor, dar cel mai des lucrează în spatele curții, atunci când vremea este însorită.

Practică această meserie de mulți ani, a pus bazele unui club de meșteri populari în orașul Bălți, loc în care ani de-a rândul s-au adunat meșterii la expoziții și șezători. Cuvântul ăsta care îți sună arahaic, ar însemna mastercass-urile sau atelierele de lucru care se fac azi.

Abia în 2018, colaborând cu primăria din localitate, au reușit să aplice la un proiect de finanțare și să deschidă un Centru de Meșteșuguri Tradiționale într-un sătuc din nordul Republicii Moldova, acolo unde este și casa sa. Gândul meșterului era să facă un loc în care copii din sat ar putea învăța mai multe despre meseria lui.

Pasul pe care l-au făcut atunci a crescut într-un loc frumos. Conform unui program săptămânal, fetele și băieții pentru care meșteșugăritul a devenit un hobby, după orele de la școală fac un drum spre centru, acolo învață să mânuiască acul, ața, fibrele vegetale, pânza, lemnul și uneltele necesare pentru prelucrarea lui.

Ușa de la clasa băieților este exact în fața ușii de la clasa în care lucrează fetele, ca o oglindire în apă. Din ele răsună râsete și murmurul unor discuții copilărești. Fetele au un alt profesor – soția meșterului, Veronica Muruzuc.

Soții au reușit să încurajeze copii să se apropie de cultura țării în care cresc

Despre cât de buni sunt ei la asta, îți dai seama odată ce intri în instituție, pe peretele drept de la intrare până la capătul holului sunt agățate diplomele pe care copii le-au obținut la olimpiadele naționale și internaționale.

Cele mai recente copii le-au adus de la Cluj, s-au întors toți șase cu locul I de la Concursul Internațional de Meșteșuguri Artistice Tradiționale,, Mâini de aur”.

Despre ceea ce face zi de zi în cadrul centrului dna. Veronica spune: „Încerc să le transmit copiilor ceea ce pot și știu, ca să valorificăm împreună și ca să reușim să transmitem tradiția meșteșugurilor noastre populare mai departe.”

De ce ar trebui să practici meșteșugăritul?

Prin această disciplină înveți să-ți antrenezi atenția și răbdarea. Fiind axat pe exercițiul pe care îl faci, formezi deprinderea de focusare și responsabilitate față de răspunderile la care te-ai angajat. Scapi de stres, oboseală și gânduri negative, antrenând creierul să fie captat într-un singur exercițiu.

 

Autor: Laura Muruzuc

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here