Cercetătorii și medicii din toată lumea vor împărtăşi rapid şi gratuit descoperirile despre Coronavirus

0
coronavirus medici cercetatori sars-cov covid
coronavirus medici cercetatori sars-cov covid

Răspândirea noului coronavirus apărut în China a determinat ca peste 80 de reviste, societăţi ştiinţifice organizaţii şi instituţii să finanţeze studii şi să ia decizia de a împărtăşi rapid şi gratuit descoperirile şi informaţiile relevante legate de această epidemie, relatează miercuri EFE.

Într-o declaraţie semnată de publicaţii ştiinţifice precum Nature, The Lancet, Plos, alături de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, Institutul Pasteur (Franţa) şi de Comisia Europeană se arată că noul coronavirus 2019-nCoV „reprezintă o ameninţare importantă şi urgentă pentru sănătatea mondială”.

Este motivul pentru care semnatarii se angajează să conlucreze pentru a asigura că rezultatele cercetărilor şi informaţiile relevante cu privire la această epidemie „să fie împărtăşite rapid şi în mod deschis pentru a da un răspuns public sănătăţii şi a ajuta la salvarea de vieţi”, potrivit unui comunicat publicat de revista Nature.

În acest fel, toate articolele revistelor considerate „pertinente” vor fi puse imediat şi în mod gratuit la dispoziţie „cel puţin pe durata epidemiei” şi vor fi comunicate „imediat” Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Publicaţiile cele mai prestigioase, ale căror articole scrise de alţi oameni de ştiinţă sunt de obicei revizuite de proprii cercetători, au decis ca în acest caz particular articolele să fie publicate fără să mai fie supuse acestui control.

În declaraţia manifest se arată că cercetătorii vor împărtăşi datele provizorii şi cele definitive legate de orice investigaţie asupra noului coronavirus „cât mai rapid şi amplu posibil”.

Semnatarii documentului asigură că îşi propun „să aplice principiile acestei declaraţii şi altor epidemii similare pe viitor, în acele cazuri în care informaţiile care sunt împărtăşite rapid şi amplu constituie un beneficiu semnificativ pentru sănătatea publică”.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here